1 oktober 2013

1e informatiebijeenkomst nieuwe parochie Ubbergen-Millingen (2 kerken sluiten)

Dinsdagavond vond de eerste informatiebijeenkomst plaats van de “Stuurgroep parochiefusie” over de nieuw de vormen (RK) parochie in de gemeenten Ubbergen en Millingen aan de Rijn. Deze vond plaats in de Rosmolen te Leuth. Slechts een beperkt (Leuthse) inwoners had de moeite genomen om daar te komen en om daar aan te horen, dat hun kerk, H. Remigiuskerk, op de nominatie staat om in de toekomst te sluiten. (Omroep Gelderland was aanwezig) Slechts twee kerken zullen in de nieuw te vormen parochie open blijven. Dat is de kerk van Millingen aan de Rijn (de H.Antonius van Paduakerk) en de kerk van Ooij. (de H. Hubertuskerk). Ook zal de H. Laurentiuskerk te Kekerdom, met een speciale constructie, “open” blijven. Deze kerk (uit plm 1400 is cultureel erfgoed) zal worden onderhouden door De Stichting Vrienden van het Kekerdomse Kerkje, waardoor de parochie alleen maar een bedrag van €5000,00 per jaar voor deze kerk hoeft bij te dragen. De andere kerken, waaronder de H. Bartholomaeuskerk te Beek) zullen op termijn gesloten worden en daar probeert men een nieuwe bestemming voor te vinden. Ook de bestaande pastorieën  zullen op termijn gesloten worden en eventueel verhuurd worden. Wel zal in Leuth het nieuwe secretariaat van de nieuw te vormen parochie worden gevestigd. Er zijn twee namen ingediend bij het Bisdom en de bisschop zal hieruit een keuze moeten maken. Het gaat om de naam  “Maria ten Hemelopneming” (een liturgische feestdag 15 augustus) welke al eeuwen in Millingen bekend is en “H.H. Petrus en Paulus”( een liturgische feestdag 29 juni). De nieuwe parochie zal op 1 januari ingaan. Verdere informatieavonden worden gehouden in Beek op 3 oktober, om 20.00 uur in Hotel-café-restaurant ’t Spijker, in Ooij op 7 oktober om 20.00 uur in dorpshuis De Sprong, in Kekerdom op 10 oktober om 20.00 uur in het Kulturhus en in Millingen aan de Rijn op 21 oktober om 20.00 uur in de zaal van de kerk. zie de foto’s.

DSC_7100naam H.paduakerk (Large)DSC_9548naam Hubertuskerk (Large)