24 maart 2013

Buurtbewoners maken Wilgenhut in de Struintuin in Beek

Het Struintuin-seizoen is de afgelopen zaterdag weer van start gegaan, zij het onder extreme winterse omstandigheden. Maar die kou liet een aantal buurtbewoners niet afschrikken om toch de handen uit de mouwen te steken en een aantal werkzaamheden in de Struintuin uit te voeren. Deze keer begonnen ze om 11.00 uur met het maken van een “levende wilgenhut”. Omstreeks 13.00 uur sloten ze vervolgens aan op het programma van de Groene Gezondheidszone bij het Kulturhus om daarna toch weer terug te gaan naar de Struintuin om de wilgenhut annex wilgentunnel af te maken. zie de foto’s.

DSC_9834_struintuin

De Struintuin

De Struintuin is een natuurlijke speel- en ontmoetingsplek. Hier kunnen kinderen spelen en kunnen buurtbewoners recreëren en elkaar ontmoeten. De buurtbewoners hebben meegeholpen met het ontwerp en de aanleg van de Struintuin. Het beheer en onderhoud van de Struintuin wordt ook door de buurtbewoners gedaan in overleg met de gemeente.

Vroeger graasden hier pony’s. Buurtbewoners vroegen de gemeente of hier geen ruimte voor de jeugd kon worden gemaakt. Aan de andere kant van de weg stond namelijk eerst een school met speelplaats. Die school had plaatsgemaakt voor huizen en dus was de buurt een speelplek armer. Op de vraag van de bewoners antwoordde de gemeente: “waar pony’s kunnen grazen, kunnen ook kinderen spelen”. Het resultaat is de Struintuin geworden.

De Struintuin is onderdeel van het project “Groene Leefruimte Gemeente Ubbergen”. Binnen dit project wil de gemeente een groene zoom langs de diverse dorpen aanleggen. Die groene zoom  bestaat uit natuurlijke speel- en ontmoetingsplekken die met elkaar worden verbonden. De gemeente wil hiermee bereiken dat kinderen natuurlijk spelen en dat de buurtbewoners meer bewegen en recreëren in het groen. Verder wil de gemeente de sociale samenhang in de buurt vergroten door het bieden van mogelijkheden voor ontmoeting en gezamenlijke initiatieven.