6 juni 2012

Het gaat slecht met de ooievaars.

Na het succesjaar 2011 gaat het dit jaar ineens veel minder met de ooievaars in het Ooijse poldergebied, in Millingen en in het aangrenzende Duitse gebied. Vorig jaar werden er op het kekerdomse nest nog 5 jongen groot gebracht en deze keer werden er maar drie geboren. En nu meldde Harry Hampsink uit Kekerdom het volgende: Hierbij even een berichtje over de stand van zaken m.b.t. de jonge ooievaars in de polder en in het aangrenzende gebied in Duitsland.  Het natte maar vooral het koude weer van afgelopen weekend heeft er toe geleid dat er twee van de drie jonge ooievaars in het Kekerdomse nest zijn dood gegaan. Van Hans-Gerd Kersten uit Duitsland kreeg ik vandaag een mailtje dat er in het nest in Hüttem 3 jonge ooievaars en in het nest in Wardhausen 1 jonge ooievaar het koude weer fataal is geworden. Het aantal levende jongen in de 15 nesten in Kreis Kleve bedraagt op dit moment nog 20 stuks.  Kees van Kuppenveld uit Leuth is vanmiddag gebeld door dhr. Gesthuizen uit Millingen. Hij deelde mede dat alle drie jonge ooievaars in het nest dat zich in zijn tuin bevindt ,dood zijn. In Leuth zijn vermoedelijk nog twee van de drie jongen in leven.  Het blijft de komende dagen nog nat met de verwachting op periodiek grote hoeveelheden neerslag. Het wordt echter niet meer zo koud dan afgelopen weekend. Hopelijk komen de overgebleven jongen het slechte weer door. Het positieve is dat de overgebleven jongen meer voedsel krijgen en hierdoor sneller sterker zullen worden. Op de nesten in Leuth en Kekerdom zijn nu dus nog totaal 3 jongen in leven. Intussen is bekend geworden dat er van de drie jongen in de Groenlanden allemaal nog leven. Dus dat maakt het totaal op 6 in de polder. De foto is gemaakt door Gerrie Gerritzen van de Kekerdomse ooievaars, toen alles nog goed was.

Foto_Gerrie_Gerritzen

zie de foto’s van het ringen in Kekerdom 2011

Intussen hebben diverse nieuwszenders zich gemeld en aandacht geschonken aan de dood van de jonge ooievaars. Zie ook TV Gelderland.