22 april 2012

Diefstal camera’s frustreert onderzoek naar vossen en ganzen

In de Ooijpolder vindt dit voorjaar een onderzoek plaats naar vossen en ganzen. Daarbij wordt nagegaan hoeveel ganzennesten door vossen worden leeggeroofd. Dat zouden er wel eens zoveel kunnen zijn, dat de vos in staat is om de groei van de ganzenpopulatie te stoppen. In het onderzoek worden fotovallen toegepast, automatische camera’s die reageren op beweging. Ze bewaken een aantal ganzennesten, maar hangen ook op plekken waar vossen worden verwacht. Er zijn al mooie beelden opgenomen, van vossen, steenmarters en dassen die de eieren van de grauwe gans belagen. Maar er is een probleem: soms verdwijnen die camera’s spoorloos.  Het onderzoek wordt daardoor niet alleen duurder, er moeten immers nieuwe camera’s worden aangeschaft, maar ook vallen er gaten in de verzamelde gegevens.  Als mensen zulke camera’s in het veld zien hangen, dan hopen we dat ze die met rust laten om het onderzoek niet nog verder te frustreren. De onderzoekers zouden graag de gestolen camera’s terugkrijgen. Ze kunnen bijvoorbeeld anoniem opgestuurd worden, of ingeleverd bij de politie, of buiten kantooruren neergezet worden bij het kantoor van Staatsbosbeheer (Ooysebandijk 36). Op de foto de camera en een vos met  ganzenei.

vos_06ab Bolyguard

Intussen zijn er weer twee camera’s terecht. zie hier

 

Bushnell