20 april 2012

De Romeinen komen weer op de Kopsehof in Nijmegen

Persbericht 20 april 2012

De Romeinen komen!

Grootste festival over de Romeinen in Nederland

Het Romeinenfestival vindt dit jaar plaats op 2 en 3 juni in Nijmegen, de oudste stad van Nederland. Precies op de plek waar de Romeinen zo’n tweeduizend jaar geleden een fort bouwden, het Kops Plateau. Ook nu zullen weer duizenden bezoekers een duik nemen in de geschiedenis van ons land. Het Romeinenfestival is het grootste tweejaarlijkse festival over de Romeinse tijd en archeologie in Nederland.

Voor elk wat wils

Het Romeinenfestival wil het rijke Romeinse verleden van ons land zichtbaar en beleefbaar maken voor een breed publiek. Dat publiek krijgt een zeer gevarieerd programma aangeboden met een prettige mix van historische verdieping, educatie en amusement.  Het festival vindt samen met het  Weekend van de Archeologie plaats.

Romeinse tijd komt tot leven

In het weekend van 2 en 3 juni is het terrein open voor geschiedenisliefhebbers van alle leeftijden. De geschiedenis komt helemaal tot leven met een Romeins tentenkamp, militaire demonstraties, ruitershows, gladiatorengevechten, archeologische workshops, ambachten, een historische markt, rondleidingen, lezingen en nog veel meer.  Dus wie de Romeinse geschiedenis echt wil beleven, komt op 2 en 3 juni naar Nijmegen, de meest Romeinse stad van Nederland.

Limesreis

Voorafgaand aan het festival, van 21 tot en met 31 mei, trekt een bijzonder reisgezelschap langs de oude grens van het Romeinse Rijk, de limes. Deze limesreis start in Katwijk aan Zee en gaat via Leiden, Woerden, Utrecht, Buren, Arnhem en Elst naar Nijmegen. Het reisgezelschap bestaat uit Romeinen, archeologen en docenten en reist te voet, per boot en met een nagebouwde Romeinse reiswagen. In elke halteplaats geven ze les op basisscholen en wordt er een klein publiekevenement georganiseerd.

Scholendag

Geschiedenis en cultuur zijn niet alleen belangrijk, maar ook leuk. Dat is de invalshoek voor de speciale scholendag die plaats vindt op vrijdag 1 juni. Leerlingen van het primair (groep 6-8) en voortgezet onderwijs (klas 1 en 2) ervaren op het festivalterrein hoe sterk de link van verleden naar heden is. ‘Belevend leren’ staat voorop. Op school kunnen leerlingen zich voorbereiden via gratis lespakketten en lessen door gastdocenten. De scholendag is met zeshonderd leerlingen overigens nu al volgeboekt.

Samenwerking

De organisator, Stichting Romeinenfestival, werkt samen met de organisatoren van het Weekend van de Archeologie, AWN en ADC ArcheoProjecten. Verder werkt de organisatie actief samen met onder andere de Radboud Universiteit, gemeente Nijmegen en Museum Het Valkhof.

 

Het Romeinenfestival, beleef het verleden in de oudste stad van Nederland