10 februari 2012

Veulen bij Koniks in de uiterwaarden

Ondanks de kou loopt er alweer een veulen rond bij de Koniks in de uiterwaarden langs de Erlecomsedam in Ooij. Dit veulen is vorige week vrijdag op zaterdag nacht geboren en veel wandelaars bij de Bisonbaai hebben zaterdag de dieren ambulance en dierenpolitie hier over gebeld, omdat het wel erg zielig is, een bibberend veulentje in de sneeuw bij min 15. Beheerder Wilbert Verriet heeft moeder en kind daarna diverse keren bezocht en moeder verzorgde haar zeer goed,  maximaal een half uur liggen en dan moest ze weer op staan van de merrie en drinken ( dit om onderkoeling te voorkomen) Dus als het veulen geen goede of ervaren moeder had gehad ( moeder is Fiona en is 10 jaar oud), dan had de kans er in gezeten dat het veulen het niet overleefd zou hebben.Dit is  natuurlijke selectie. Op deze manier overwinnen alleen de sterke dieren met goede moeders. Later bleek dat in dit weekend ook een veulen in de Groenlanden geboren is en 1 in Millingen . Het veulen in Millingen is helaas in het water terecht gekomen en overleden.  Voor veulens is het eigenlijk nog erg vroeg in de tijd. Kalfjes worden er nu wel al volop geboren en dat is ook redelijk normaal. In de Groenlanden 4 en in Millingen 4 . zie de foto’s
DSC_9809_veulen