17 september 2011

Britse veteranen leggen laatste regimentsvaandels op in het Bevrijdingsmuseum

Op zaterdag 17 september hebben veteranen van de Market Garden Association de  laatste twee Britse regimentsvaandels opgelegd in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 te Groesbeek.  Zij vochten destijds in het najaar van 1944 in Nijmegen en omgeving en brachten de bevrijding waarnaar de bevolking zo lang naar had uitgezien. Na een hartelijke ontvangst van deze hoogbejaarde veteranen was de ceremonie in de Erekoepel van het museum , waarbij de regimentsvaandels werden overhandigd aan de directeur van het Bevrijdingsmuseum, drs. Wiel P.H. Lenders. Het zijn: 1. Standard No.1 Branch Birmingham  2. Standard National Great Britain. Deze vaandels krijgen vervolgens een plaats in de vaste tentoonstelling bij de andere Britse vaandels die de afgelopen jaren al aan het museum werden geschonken. Na deze plechtigheid volgde in het bijzijn van en door de Market Garden Veterans Association de officiële inwijding van luistersteen nr. 39 van de Liberation Route. Deze steen ligt tegenover de hoofdingang van het museum, tussen de geallieerde vlaggen en vormt een onderdeel van de bevrijdingsgeschiedenis van Nederland die begon met de Operatie Market Garden op 17 september 1944, nu 67 jaar geleden. Deze luistersteen vertelt het verhaal van de twee broers Paul en Lam Janssen die in hun boerderij op de Wylerbaan na de luchtlandingen van Operatie Market Garden letterlijk tussen twee vuren kwamen te liggen: afwisselend was de boerderij in Duitse en geallieerde handen. zie de foto’s

DSC_4004regimentvaandels


 

Voor uitgebreide informatie over de Liberation Route zie ook www.liberationroute.com.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek. Tel: 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl; www.bevrijdingsmuseum.nl

 

zie de Gelderlander.