24 juli 2011

Vierdaagsefeesten succesvol en weer ten einde.

De Vierdaagsefeesten zijn weer ten einde. Een week boordevol muziek, straattheater en vooral veel gezelligheid. Dit jaar bezochten 1.360.000 mensen het evenement. De organisatie hoopt natuurlijk dat alle bezoekers een gezellige feestweek achter de rug hebben. Zij hebben ervan genoten, jullie hopelijk ook! Tot volgend jaar, nog maar 356 dagen en dan beginnen de Vierdaagsefeesten 2012! Hier nog een paar foto’s van het laatste half uur op de Waalkade met een optreden van Diep Triest op het podium en de omgeving. zie de foto’s.

DSC_4909_Waalkade

Ondanks de verregende zaterdag zijn de bezoekersaantallen gedurende de week flink aangetrokken. De tellingen eindigen op ruim 1.3 miljoen bezoekers. Enorme bezoekersaantallen: deels door drukte overdag (zondag en maandag) en deels omdat je `s avonds over de koppen kon lopen (donderdag en vrijdag).  De organisatie van de Vierdaagsefeesten is zeer tevreden met het verloop van het evenement. De sfeer was prima, veel ondernemers draaiden een goede omzet en het aantal aanhoudingen was relatief laag. Via twitter, maar ook via mailtjes, facebook, hyves en de weblogs kregen we de superenthousiaste reacties van de feestvierders mee. Een uitgebreide analyse van alle berichtgeving rondom de social media volgt nog. We kunnen alvast wel concluderen dat er heel veel bijzonder enthousiaste bezoekers zijn (31%) in de gehele breedte van de programmering. Er wordt op vrijdag al veel teruggekeken op een geslaagd feest door zowel artiesten als bezoekers:
“RT @ William Smulders: Afgelopen week was weer mega bijzonder 4 geweldige optredens gehad tijdens de (Nijmeegse vierdaagse feesten 2011)”
We vinden op vrijdag veel positieve berichten over de Waalkade, zowel de Bob Marley Tribute van donderdag, de Tina Turner Tribute van vrijdag en de Corona’s worden besproken:
“was gisteravond gezellie op de Waalkade. Bob Marley Rocks XD”
“wat een te gekke avond op #waalkadelive vandaag met @DeCoronas, danks!”
“Waalkade Nijmegen, zo meteen mooi uitzicht over de mooie, feestvierende stad J”
De uiteindelijke top 5 van activiteiten/optredens waarover tot nu toe (we monitoren ook dit weekend nog) het meest positief wordt gesproken is:
1. Waalkade (alle optredens)
2. Matrixx (alle optredens)
3. Waal in Vlammen
4. Stevenskerk (alle optredens)
5. Intocht
Gezien de programmering die wordt besproken kunnen we vast voorzichtig stellen dat de berichtgeving via de social mediakanalen niet alleen voorbehouden is aan het “jongere” publiek!
Van de 5% negatieve berichtgeving kunnen we de berichten over het weer slechts als feit aannemen. De opmerkingen over de drukte (verkeer, openbaar vervoer en Hunnerpark) nemen we mee in de evaluatie om hier verbeteringen in aan brengen. De overige ruim 60% van de berichtgeving is neutraal van aard: waar ben jij? waar spreken we af? hoe laat gaan we naar huis etc.

 

De uitbreiding van de programmering met meer theater en kleinschalig vermaak en kinderprogrammering is bijzonder goed bevallen. Het ligt in de lijn der verwachting dat  deze programmering in 2012 uitgebreid zal worden. Ook de spreiding van de drukte in de binnenstad door het breed programmeren van 28 verschillende podia met aantrekkelijke artiesten werkt goed in het kader van crowdmanagement.

Natuurlijk zijn er ook verbeterpunten. Met een aantal partijen (gemeente, ondernemers) zal dit najaar om de tafel worden gegaan om kritisch te kijken naar het reilen en zeilen van de Vierdaagsefeesten de komende jaren. Dat heeft zowel betrekking op de inrichting van de binnenstad, het crowdmanagement, de spreiding van de programmering en de gewenste programmering (kwaliteit en diversiteit). Het moet vooral een groots feest blijven, een veilig feest blijven en de geweldige sfeer behouden die het nu heeft.

De organisatie bedankt alle samenwerkende partijen en vooral ook de binnenstadsbewoners en alle geweldige bezoekers voor het mogelijk maken van deze mooie Vierdaagsefeesten 2011!

Bezoekersaantallen Vierdaagsefeesten 2011

Zaterdag                110.000 bezoekers
Zondag                  215.000 bezoekers
Maandag                155.000 bezoekers
Dinsdag                 200.000 bezoekers
Woensdag              215.000 bezoekers
Donderdag             225.000 bezoekers
Vrijdag                  240.000 bezoekers

Weektotaal 2011      1.360.000 bezoekers

weektotaal 2010      1.419.000 bezoekers
weektotaal 2009      1.337.000 bezoekers

aldus het laatste bericht van Eventnieuws.