Vanmiddag werd in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 de collectie Rieu, “Glans aan de vrijheidsboodschap” geopend door Pierre Rieu, zoon van André Rieu. Deze collectie bevat diverse militaire voertuigen, die met de bevrijding te maken hebben en die behoren tot de Maastrichtse verzameling van Pierre Rieu. Het materieel van deze tijdelijke expositie flankeert voor enkele maanden de collectie van het Bevrijdingsmuseum en geeft deze mede glans, inhoud en diepgang: een (her) beleving van de vrijheidsboodschap. Deze is te zien en te ervaren tm 30 september 2011. Voorafgaand aan de opening sprak dhr. Adriaan de Winter, verzetsman, gevangene, veteraan WO2 over zijn ervaringen. Ook vader André Rieu was bij de opening aanwezig. Muzikale medewerking werd verleend door de vocaliste Majorie Scholtz . zie de foto’s.
‘Collectie Rieu
Glans aan de vrijheidsboodschap’
Vanaf 27 mei a.s. in het Bevrijdingsmuseum
Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 te Groesbeek exposeert vanaf 27 mei a.s. voor het publiek een keur van militaire voertuigen die verbonden zijn met de bevrijdingstijd, afkomstig uit de Maastrichtse verzameling van Pierre Rieu.
Het materieel van deze tijdelijke expositie flankeert voor enkele maanden de collectie van het Bevrijdingsmuseum en geeft deze mede glans, inhoud en diepgang: een (her)beleving van de vrijheidsboodschap! Te zien en te ervaren: t/m 30 september 2011.
Het centrale thema van het Bevrijdingsmuseum behelst niet de vraag hoe de Tweede Wereldoorlog ontstond, maar hoe wij in Nederland en Europa onze vrijheid verloren en hoe deze vervolgens weer herwonnen werd. Unique selling point van het museum is de Bevrijding. Het instrumentarium van die bevrijding werd gevormd door geallieerde politici, hun bevolking, manschappen en het militaire materieel.
De tijdelijke tentoonstelling ‘Collectie Rieu. Glans aan de vrijheidsboodschap’ laat vooral dat laatste zien en sluit naadloos aan op de vaste presentatie van het museum, waarin het verleden tot leven wordt gebracht door middel van diorama’s, typische jaren ’40 geuren, muziek, originele filmbeelden en toespraken. Voor het eerst kan jong en oud kan zich nu ook laven aan o.a. een Humber Snipe, Dukw en GMC Cargo.
Bron: de Gelderlander Leo Klaassen 240511
OORLOGSVOERTUIGEN Zoon van André Rieu toont oorlogscollectie in Nationaal Bevrijdingsmuseum
Rieu dendert door Groesbeek
Het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek beschikt vier maanden lang over topstukken uit de collectie van Pierre Rieu. ‘De zoon van’ verzamelt oorlogsvoertuigen.
De Groesbeekse zondagsrust is afgelopen weekend danig verstoord door de familie Rieu.
Muziek kwam er niet bij kijken: twee opleggers met oorlogstuig erop denderden naar het Nationaal Bevrijdingsmuseum aan deWylerbaan. Daarop stonden vijf topstukken uit de collectie geallieerde oorlogsvoertuigen van Pierre Rieu, zoon van de Limburgse orkestleider en violist. Vier maanden lang mag het museum de voertuigen laten zien. Een buitenmuur van de wisselexpositieruimte is er speciaal voor opengebroken en voorzien van een extra brede en hoge deur. Militair materieel tonen ze tegenwoordig amper meer in Groesbeek, maar directeur Lenders vond dat het wel weer een keertje kon. En ook: dat de naam van Rieu eraan verbonden is maakt zo’n tijdelijke expositie natuurlijk extra leuk. Rieu is verwoed verzamelaar van geallieerd oorlogsmaterieel en bezit inmiddels enkele tientallen voertuigen uit de TweedeWereldoorlog. Graag wil hij er een museum mee beginnen, maar voorlopig staan de tanks, trucks, jeeps en motoren in een enorme loods opgeslagen.
Het Groesbeekse museum heeft gemazzeld met de selectie die de Limburger uit zijn verzameling wilde uitlenen. De voertuigen die vanaf donderdag de wisselexpositie vormen hebben stuk voor stuk een rol gespeeld bij de bevrijding van het Rijk van Nijmegen. Lenders toont foto’s om het te bewijzen. Op eentje bromt een soldaat op een Matchless-motor deWaalbrug op. Op een andere vieren bevrijders en bevrijden feest op een DUKW- amfibievoertuig. Die landden niet alleen op de stranden van Sicilië en Normandië, maar hielpen ook bij het overzetten van materieel en voorraden over deWaal.
In de ondergelopen Ooijpolder was de ‘Duck’ ook een veel gezien voertuig.
En Rieu heeft het uitgezocht: ook de GMC-truck (waarop hele operatiekamers en tandartspraktijken werden ingericht) en de Snipe stafwagen reden in het laatste oorlogsjaar massaal rond in de regio. Dat de bijna schattige Cushman- scooters dat deden is niet verrassend: die waren klein genoeg om met Gliders ( zweefvliegtuigen) of parachutes in oorlogsgebied te laten neerkomen.
De expositie wordt met filmmateriaal en overdonderende geluiden aangekleed en wordt donderdagmiddag door Pierre Rieu persoonlijk geopend.