11 april 2011

Duwboten op de Waal

De duwboten op de Waal hebben de omvang van kleine flatgebouwen en zien er indrukwekkend uit. Voor liefhebbers is het vaak een mooi gezicht om er naar te kijken en de zes-baksduwvaart is inmiddels heel gewoon. Opvallend is, dat de bakken bij het opvaren van de Waal anders gekoppeld zijn, dan bij het afvaren, maar dat zal zeker een reden hebben. Op de plaatjes een aantal duwboten van dezelfde rederij, welke elkaar tegenkomen op de Waal bij Erlecom. De zesbakkers zijn opvarend (richting berg in Dld)zo’n 270 meter lang, en 22.80 mtr. breed. De bakken hebben elk een laadvermogen van zo’n 2750 ton, en ze varen van Rotterdam naar de Ruhr met een maximale diepgang van 3.97 mtr. 16000 ton ertsen of kolen. Afvaren zijn ze maar 195 meter lang, maar weer 34.20 mtr. breed, dit doen ze zo omdat ze dan beter kunnen manoeuvreren . De bakken zijn, opvarend naar Gelsenkirchen, geladen en afvarend (bijna) altijd leeg.. zie de foto’s

DSC_0369Herkules_copy