31 maart 2011

Presentatie Euregio Endurance Team in Kleef

In het Duitse Kleef is donderdagmiddag het Euregio Endurance Team aan de pers van Nederland en Duitsland gepresenteerd. Dit team, dat bestaat uit drie personen, die elkaar in 2009 ontmoet hebben en toen de afspraak gemaakt hebben om samen te trainen. Daarbij is de samenwerking tussen de drie ruiters begonnen en werden sponsors gezocht. Een van de sponsors is de Euregio Rijn-Waal/ Euregio Rhein-Waal uit Kleve, die daarmee ook voor de naam zorgde Havens Pardenvoeders heeft de jassen en shirts voor het team beschikbaar gesteld en de dierenartsen Dr. Weyers en Dr. Riemersma gaat het team ondersteunen.  Maar het team zoekt nog steeds meerdere sponsors. Op de foto van links naar rechts op de paarden: Tanja Wolters uit Kleve, Marc Rutten uit Maashees (NL) en Petri Schokkenbroek uit Wijchen. (NL) Zij vormen samen het wedstrijd team. zie de foto’s.

DSC_7945Endurance_copy_copy

EUREGIO

ENDURANCE TEAM

 

Pers- en fotopresentatie

Het Euregio Endurance Team zal zich op 31 maart 2011 voor het eerst officieel in het openbaar presenteren, samen met hun paarden. Dit zal vanaf 13:00u gebeuren, op het terrein van onze sponsor Euregio Rijn-Waal / Euregio Rhein-Waal, Emmericher Straße 24, 47533 Kleve, Duitsland.

 

Wat is endurance?

Endurance, oftewel lange-afstandsrijden, is kort gezegd: het in wedstrijdverband te paard rijden van lange afstanden over een van te voren uitgezette route. Het is te vergelijken met het lopen van een marathon, maar dan te paard. Uiteraard komt het hierbij aan op een goede training en voorbereiding, maar ook veel kennis over verzorging en voeding van paard en ruiter, kennis van je paard, en natuurlijk een flink stuk uithoudingsvermogen en doorzettingsvermogen (zowel van het paard als van de ruiter). Dit omdat niet alleen de snelste tijd aan de finish telt, maar ook omdat het paard bij de diverse veterinaire keuringen, zowel onderweg (iedere ca. 30km) als ook aan de finish uitgebreid onderzocht en gekeurd wordt. Dit om er zeker van te zijn dat het paard nog in een uitstekende conditie is. Onderweg op de route, maar ook in de pauzes worden paard en ruiter door hun zogeheten grooms (verzorgers) verzorgd en geholpen. Op deze manier wordt endurancerijden een echte teamsport.

De kortste wedstrijden beginnen met afstanden vanaf 25km, maar het eigenlijke endurance-rijden begint pas vanaf zo’n 80km, en het maximum van een wedstrijd is 160km op een dag. Ritten kunnen zowel nationaal zijn onder de vlag van de nationale federatie (FN/VDD of KNHS/KEV), als ook internationale wedstrijden onder de vlag van de FEI (CEI-wedstrijden). Verder bestaat er ook een versie van het lange-afstandsrijden voor aanspanningen, de “mendurance”.

 

Wat is het Euregio Endurance Team?

Eind 2009 hebben drie endurance-ruiters uit het Euregio-gebied elkaar ontmoet, en afgesproken om eens een keer samen te trainen. Vervolgens werd ook besloten, om elkaar waar mogelijk en waar nodig elkaar te helpen tijdens wedstrijden en in de voorbereidingen naar wedstrijden toe. In de winter van 2010 hebben we vervolgens ook enkele openbare trainingen georganiseerd waarbij ook andere ruiters uitgenodigd werden, zowel reeds ervaren ruiters als ook beginnende combinaties. Hieraan gekoppeld werden ook clinics, voorlichtingsavonden, enzovoort, om op die manier de endurance-sport te promoten en toegankelijk te maken voor ruiters die ook eens met deze mooie sport willen kennismaken.

Zo is de samenwerking tussen deze drie ruiters begonnen…. En behalve dat de ruiters elkaar onderling helpen, werd er ook besloten om te proberen enkele sponsoren te zoeken om het team financieel en/of materieel te ondersteunen. In het voorjaar van 2010 werden de eerste gesprekken gevoerd met de Euregio Rijn-Waal / Euregio Rhein-Waal uit Kleve (D), en zo heeft het team zijn naam gekregen. Met veel dank werd ook het aanbod aangenomen van Havens Paardenvoeders welke de jassen en shirts voor het team beschikbaar heeft gesteld. Verder krijgen we ook steun van de dierenartsen Dr. Weyers en Dr. Riemersma.

Om verder clinics en trainingen te kunnen blijven aanbieden, o.a. op het Draverspark “Den Heyberg”, en om de kosten van dierenartsen, hoefsmeden, zadelmakers enz., plus natuurlijk de inschrijfgelden en overige wedstrijdkosten (grooms, brandstof, fysiotherapeuten, enz.) te kunnen blijven betalen, worden nog dringend sponsors gezocht.

 

 

 

Wat doet het Euregio Endurance Team, en waar kan je ze in actie tegenkomen?

Het team helpt en ondersteunt ruiters op verschillende wedstrijden. Dit kunnen verschillende wedstrijden op verschillend niveau en verschillende afstanden zijn in Nederland, Duitsland en België, maar in het algemeen wel wedstrijden binnen een nog redelijke reisafstand. Wat overigens bij endurance-ruiters een ruim begrip is: 150km of meer reizen naar een wedstrijd is vrij normaal.

Behalve zelf deelnemen aan wedstrijden begeleiden de ruiters ook anderen op hun eerste wedstrijd(en) of bij trainingen, en er worden regelmatig clinics, voorlichtingsavonden, trainingen enzovoort georganiseerd.

 

Wie zit er in het Euregio Endurance Team?

Petri Schokkenbroek is 35 jaar en komt uit Wijchen (Nl), en is werkzaam bij Defensie. Zij rijdt sinds ruim 9 jaar wedstrijden, en heeft al verschillende wedstrijden van 90km en meer gereden. Zij is ondertussen gekwalificeerd om wedstrijden tot 160km te mogen starten, en is ook al regelmatig hoog in het klassement geëindigd. Tot nu toe heeft zij de wedstrijden voornamelijk gereden met haar inmiddels 18-jarige AVS-merrie “Queen of Shaba”, maar komend jaar zal zij vooral starten met de jonge draver-ruin “Winston Valeo”.

Tanja Wolters is 40 jaar, komt uit Kleve (D), en heeft haar eigen kleinschalige paardenbedrijfje met o.a. enkele pensionpaarden en enkele eigen fokprodukten. Onder andere de merrie “Gitana”, die in 2008 de tweede plaats haalde in het Duitse kampioenschap over 120km, en ook de German Cup gewonnen heeft. “Indigo”, een 10-jarige ruin, kwalificeert zich momenteel voor het Duitse kampioenschap 2011. Zij mag nationaal alle afstanden starten, en is ook CEI-gekwalificeerd. Gitana heeft zij momenteel ter beschikking gesteld aan de Nederlandse endurance-amazone Carmen Römer.

Mark Rutten is 39 jaar, komt uit Maashees (Nl.) en is werkzaam als elektrotechnicus. Hij rijdt sinds ruim 6 jaar wedstrijden, waarvan inmiddels ook enkele wedstrijden van 80-90km, en is in Nederland startgerechtigd tot 160km. Hij is een van de zeer weinige endurance-ruiters die met Friezen rijdt, en is daarmee op de wedstrijden ondertussen een bekende verschijning. Vanaf dit jaar zal hij een 5-jarige Friese ruin gaan uitbrengen en opleiden, in verschillende wedstrijden over korte afstanden tot 35-40km.

 

Wie sponsort het Euregio Endurance Team?

Onze eerste en grootste sponsor is de Euregio Rijn-Waal / Euregio Rhein-Waal uit Kleve (D). Vandaar dat het team zich ook onder deze naam presenteert, maar natuurlijk ook omdat alle ruiters uit het Euregio werkgebied afkomstig zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

Verder worden de jassen en shirts voor het team beschikbaar gesteld door Havens Paardenvoeders uit Maashees (Nl).

 

Contact:

Contact opnemen met het team bij voorkeur via e-mail, via Mark Rutten: markrutten@telfort.nl. Of op internet: www.euregio-endurance.de.to

Wij verheugen ons op Uw komst. Uiteraard zijn wij altijd bereid om verdere vragen te beantwoorden en/of informatie te geven.

Het Euregio Endurance Team