8 november 2010

Persingen heet nu echt Persingen

Ooit werd Persingen het kleinste dorpje van Nederland genoemd. Het was een dorpskern in de gemeente Ubbergen met een eigen kasteel, een kerk en een eigen café, alsmede een aantal woningen en boederijen. Daar bleef later weinig van over want overstromingen van de Waal hebben een hoop vernietigd. Maar sinds vandaag staat Persingen weer “helemaal op de kaart” als Persingen. Medewerkers van de gemeente hebben er middels bebouwdekomborden weer een echte bebouwde kom van gemaakt. Persingen is nu helemaal Persingen. zie de foto’s
DSC_0859Persingen

Het ‘ kleinste dorpje van de wereld’ bestaat sinds kort weer officieel. De naam ‘Per­singen’ prijkt nu op twee splinternieuwe bebouwde komborden. (Bron: De Gelderlander van 171110)

Voor de paar bewoners van Persingen is hun dorpje nog steeds ‘het kleinste van de wereld’. De titel kreeg het in de tijd dat er niet alleen een kerkje stond en een paar huizen, maar ook twee cafés. Toen die sloten, verdween Persingen als dorp in feite van de kaart en uit het recordboek. Maar sinds afgelopen week is het weer helemaal terug. Gemeente­werkers van Ubbergen plaatsten bij de twee toegangswegen van het dorp spinternieuwe bebouwde komborden. Zo is Persingen weer een dorp geworden. De plaatsing van de borden heeft een administratieve achtergrond, laat een woordvoerster van de ge­meente weten. Ubbergen heeft zich aangesloten bij het zogenoem­de BAG, de Basisregistratie Adres­sen en Gebouwen. Dat is een sys­teem van de rijksoverheid om het voor Nederlandse gemeenten ge­makkelijker te maken om allerhan­de administratieve handelingen verrichten. Als alle adressen op de­zelfde manier zijn geregistreerd, is dat gemakkelijk als er grofvuil op­gehaald moet worden of rampen bestreden. „Daar hoort ook bij dat er komborden geplaatst worden”, aldus de woordvoerster. Overigens staan de borden voorlopig alleen aan de Persingensestraat, niet bij het andere deel van Persingen aan de Leuthsestraat.

Voor de bewoners hebben de bor­den een gunstig bijeffect: er mag voortaan maximaal 50 kilometer per uur gereden worden. „Daar heb ik nog niet veel van gemerkt”, zegt Dorus Janssen, aanwonende en uitbater van boerencamping DeWeijde Blick. „ Ze jagen er nog steeds flink overheen.”

De Persingensestraat is een gelief­de sluiproute, voor als het druk is op de kruising bij Beek en de Rijks­weg N325 naar Nijmegen. Janssen: „Iedere morgen tussen 7 en half 8 is het druk, omdat automobilisten de stoplichten willen omzeilen.

Als de politie hier gaat staan, kun­nen ze heel wat geld verdienen.”

Het afgelopen jaar zijn diverse po­gingen gedaan de automobilisten tot een andere route of tot een la­gere snelheid te dwingen. Zo lag er een tijd lang een grote tractorband op de weg, waar de auto’s omzich­tig langs moesten rijden. „Dat was bij mijn buurman. Ik begreep dat wel. Die heeft kleine kinderen die naar school gaan. Later hebben ze hier ook tijdelijke drempels neerge­legd, maar dat was nog gevaarlij­ker. Een vrouw die bij mij op de camping stond, is daar overheen gevallen en brak haar schouder en heup. Toen er later ook nog een wielrenner viel, hebben ze de drempels toch maar weer wegge­haald.”

Toch blij met de borden? „Ja hoor, het is wel leuk. Maar wij wonen natuurlijk niet in de bebouwde kom. Ik kan hier naar alle kanten vrij weg kijken. Het is hier echt wel buitengebied.”

Persingen. Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Persingen
Dorp in Nederland Flag of the Netherlands.svg

Persingen
Situering
Provincie Gelderland
Gemeente Flag of Ubbergen.svg Ubbergen
Coördinaten 51°50’N  5°55’E
Algemeen
Inwoners 89
Portaal Nederland

Persingen is een dorp in de gemeente Ubbergen, in de Nederlandse provincie Gelderland. Persingen ligt in de Ooijpolder. Met zijn 89 inwoners (34 woningen) wordt het dikwijls bestempeld als het kleinste dorp van Nederland, hoewel ook Kleverskerke (gemeente Middelburg, Zeeland) daarvoor in aanmerking komt.

Het dorpje heeft een laat-middeleeuws gotisch kerkje, dat dienst doet als tentoonstellingsruimte en trouwlocatie en dat ook gebruikt wordt voor uitvaarten.

Het kerkje van Persingen.

In het verleden is Persingen groter geweest, maar het dorp was kwetsbaar voor overstromingen en in 1809 werd het vrijwel geheel verzwolgen door de Waal. Het resterende Persingen ligt op een donk, een rivierduin.