10 juli 2010

Brand in sloopwoning Groesbeek

Zaterdagavond is brand uitgebroken in een voor de sloop bestemde woning aan de Aalbeshof in Groesbeek. De brandweerkorpsen van Ubbergen en Grave (hoogwerker) verleenden assistentie aan de Groesbeekse brandweer. Omdat de brand bleef door woekeren in het pand werd de hulp ingeroepen van sloopbedrijf van Kesteren uit Groesbeek, welke met behulp van een kraantje de sloop van het pand versneld heeft.  zie de foto’s.

DSCF2489brand_copy_copy

Bron: De Gelderlander.

Woningbranden door blikseminslag, schade door storm

NIJMEGEN/WIJCHEN/GROESBEEK – Op drie plaatsen in de regio Nijmegen zijn zaterdagavond woningbranden uitgebroken. Waarschijnlijk ging het in alledrie de gevallen om blikseminslag. Bergharen en omgeving kampten met hevige rukwinden.

De branden waren in een bovenwoning aan de Kloosterstraat in de binnenstad in Nijmegen, een rijtje sloopwoningen aan de Aalbeshof in Groesbeek en in een zolderverdieping van een hoekwoning aan de Saltshof in Wijchen. HIer sloeg het smeulende vuur over naar het dak van de woning ernaast. De brandweer ontruimde de twee naastgelegen woningen.

Zowel in Nijmegen als Wijchen was sprake van rook-, roet- en waterschade. In elk geval in Nijmegen en Wijchen was blikseminslag volgens de brandweer oorzaak van de brand. Gewonden zijn er nergens gevallen, bewoners konden tijdig het pand verlaten.

De meldingen van de branden waren tussen halfelf en elf uur. Tegen twaalf uur waren de diverse korpsen de branden meester. De brandweer van Tiel moest in Nijmegen bijspringen, omdat er tegelijkertijd (drie) branden waren in deze regio. Daardoor moest eerder de brandweer van Nijmegen de Wijchense brandweer bijstaan.

Voorafgaand aan het hevige onweer had Bergharen bij Wijchen te kampen met ernstige rukwinden. Daardoor werden boompjes en partytenten omvergeblazen, aldus de politiewoordvoerster. In onder meer de Dorpstraat en Herenstraat vlogen volgens officier van dienst Iwan Jacobs pannen van daken en werden bomen ‘ontkruind’ en takken afgerukt.

In de Betuwe viel op verschillende plekken de stroom uit. Ook was hier veel wateroverlast.

Verder was er in Asperen in de gemeente Lingewaal blikseminslag. HIer werd de kerktoren getroffen door een korte brand. De schade kon volgens een politiewoordvoerder beperkt blijven.