20 juni 2010

Romeins weekend op het Kops Plateau

Dit weekend stond het Kops Plateau in Nijmegen weer bol van de Romeinse activiteiten. Het was het weekend van de archeologie, dat samen ging met het weekend van de Romeinen. Veel bezoekers waren naar de festiviteiten gekomen om getuige te zijn van wat het verleden ons te bieden heeft en nog steeds brengt. Het weekend werd afgesloten met een demonstratie van een crematie van een hoge militair uit het Romeinse leger. zie de foto’s.
Afbeelding_263_gladiatoren

door Jacqueline van Ginneken (De Gelderlander)
H
et staat zelfs in het pro­grammaboekje, tussen de demonstraties van ruiters en geschut en de strijd van de gladiatoren in de arena: 13.30 uurWedstrijd Neder­land-­Japan. Want liefhebbers van het verleden houden van drie din­gen: bier, pizza én voetbal, weet Dorien Fröling, directeur van ADC-Archeoprojecten.

En dus is er zaterdag een groot scherm op het Romeinenfestival annexWeekend van de Archeolo­gie op de Kopse Hof. Bij de horeca­stand, mooier kan het niet. Mark Hynes uitWeurt, samen met doch­ter Ruby, vindt het geweldig. Voet­bal is, zegt de geboren Schot, zijn favoriete sport. De 13- jarige Sharon Karremans die bij een van de groepen hoort – ‘ Ik ben de rijke dochter’ – mag even uit haar rol stappen om tv te kijken. Dirk van Gorp heeft zijn stand met informa­tie over oorlog in de oudheid ook verlaten. „Ik ben blij dat er een tv is geregeld.”

Terwijl verderop de gladiatoren strijden op het festivalterrein, kijkt organisator Paul van der Heijden ook tv. „Ik heb ervoor gepleit om een scherm te hebben. Dat is voor mensen dan in ieder geval geen be­letsel om thuis te blijven.”

Maar het voetbal blijkt toch een hindernis. Het aantal bezoekers valt tegen, 1.400 blijkt aan het ein­de van de dag, zondag zouden er 6.600 komen. „We hebben er last van”, zegt een woordvoerster.

Jurjen Draaisma zit er niet mee.

De Nijmeegse scheikundestudent – ‘ik heb een hekel aan voetbal’ – speelt een Bataafse soldaat en moet zo meteen een demonstratie geven. „Het is rustig inderdaad.

Maar er zijn vandaag zoveel rede­nen om niet te komen”, terwijl hij naar de donkere lucht wijst. Voor Jurjen, getooid in een pak van 25 kilo, is het weer overigens perfect.

In wat oogt als een enorme zand­bak heeft de 9-jarige Mees uit Woudenberg een paar muntjes ge­vonden. Trots vouwt de jongen zijn knuistjes open met daarin zijn ‘schat’. De zandbak is een nage­bootste opgraving. Om bezoekers te laten zien hoe archeologen wer­ken. En er is ook nog een échte vondst boven water gekomen: een Fibula, een Romeinse speld.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.