16 mei 2010

Oscar Kroes nieuwe schutterskoning BUB

Oscar Kroes wordt de nieuwe schutterskoning van schutterij BUB in Beek. Tijdens het koningschieten op zondagmiddag was hij de gelukkige die de vogel naar beneden haalde. Maar ook zijn zoon Kenn deed mee en hij werd de nieuwe jeugdkoning van de vereniging. Tijdens de kermis op 4 juli a.s. zullen vader en zoon geïnstalleerd worden. zie de foto’s vendelhuldeKoningschieten in Beek

Op zondag 16 mei jl. vond op de schuttersweide bij ‘t Höfke het jaarlijkse koningschieten van Schutterij B.U.B. plaats. Onder een heerlijk zonnetje werd het een zeer geslaagde dag.
Nadat de eerste schoten waren gelost door Ria Barber namens het college van B&W, de Keizer van de schutterij Martien Mahler en de koning Coos Lamers, werd begonnen met het prijsschieten.
Bij de dames gingen zowel de 1e en 2e prijs naar Birgit Cremers en werd de 3e prijs behaald door Silvia van Steen. Bij het jeugdschieten werd de 1e prijs behaald door Tom Lensen en gingen de 2e en 3e prijs naar Juliaan Spierings. Bij de heren was de 3e prijs voor Arno Bank, de 2e prijs voor Hein Reinders en de 1e prijs voor Dirk-Jan Lukassen.
Na het prijsschieten werd vervolgens gestreden om de titel van jeugdkoning en koning. Bij de jeugd ging de strijd tussen de regerend jeugdkoning Thijs Hubbers en Kenn Kroes. Bij de heren traden eveneens twee schutters aan, te weten de huidige koning Coos Lamers en Oscar Kroes. Het werd een spannende strijd die bij de heren uiteindelijk gewonnen werd door Oscar Kroes. Hij haalde de restanten van de houten vogel neer bij het 200e schot. Nu was het wachten op het verlossende schot bij de jeugd. Uiteindelijk was het Kenn Kroes die het laatste schot loste en daarna als jeugdkoning van de schutterij werd geinstalleerd. Voor het eerst in de historie van de vereniging zijn vader en zoon nu koning van Schutterij B.U.B..
Aspirantkoning Oscar Kroes kreeg daarna de sjerp omgehangen. Na de vendelhulde werd vervolgens de echtgenote van Oscar, Desiree, thuis opgehaald. De stoet vertrok hierna naar Café Sous les Eglises, waar het glas werd geheven en het aspirant koningspaar en de nieuwe jeugdkoning felicitaties in ontvangst mochten nemen.
Het bestuur van Schutterij B.U.B. kan terugkijken op een gezellige en sportieve dag en dankt iedereen die hieraan heeft meegewerkt.
Tot slot wensen wij de jeugdkoning en het aspirant koningspaar een zeer goed jaar toe.


Vader en zoon pakken koningstitel schutterij BUB (Bron: De Gelderlander)

BEEK – Voor het eerst in de 78-jarige geschiedenis van de Beekse schutterij BUB hebben twee leden uit een gezin de koningstitel veroverd tijdens het jaarlijkse schuttersconcours.
Oscar Kroes (45) schoot zondagmiddag tijdens het koningsschieten bij het tweehonderdste salvo de romp van de houten vogel en mag zich daarmee de nieuwe schutterskoning van het Beekse gilde noemen.
Diezelfde middag wist zoon Ken Kroes de titel jeugdkoning voor zich op te eisen. Vader en zoon Kroes worden tijdens de Beekse kermis, op 4 juli, officieel geinstalleerd als koningskoppel.BUB viert in 2012 het 80-jarig jubileum.
Bekenaar Sjef Stampaert gaf in 1931 de aanzet voor de oprichting van de schutterij. Toentertijd hadden de mensen weinig ontspanning. Het was crisistijd, er was geen geld en de mensen hadden maar twee verzetjes: de processie naar Kevelaer en de kermis. Stampaert wilde de kermis wat meer inhoud geven door een schutterij met koningsschieten en de festiviteiten daaromheen. Tijdens de ‘afrekenavond’ van het sinterklaascomité van de Harmonie KNA (Kunst Na Arbeid) werd BUB in het zadel gehesen.

Zie de fotoreportage van Willy Bos