11 april 2010

Slotdrive Denken en Doen gemeente Ubbergen

Op zaterdagmiddag 10 april speelden ruim 70 deelnemers aan de cursus Denken en Doen hun eerste officiële bridgewedstrijd. Deze wedstrijd markeert het einde van de cursus die in januari 2009 begon. Bijna 1,5 jaar geleden gaf wethouder Leidy van der Aalst het startsein voor deze cursus. Deze was vooral bedoeld voor 50-plussers woonachtig in de gemeente Ubbergen. Met plezier en doorzettings- vermogen volgden de cursisten de wekelijkse bijeenkomsten. Het enthousiasme blijkt ook uit de hoge deelname aan deze slotwedstrijd die gespeeld werd in de zalen van dorpshuisDe Sprong te Ooij. Deze slotwedstrijd is overigens mede mogelijk gemaakt door het Haukesfonds. zie de foto’sUiteraard kent een dergelijke cursus ook afvallers. Bijvoorbeeld in verband met gezondheidsproblemen, tijdbeslag of de ontdekking dat toch niet iedereen in de wieg is gelegd om het bridgen onder de knie te krijgen. Het percentage afvallers bleef beperkt tot iets meer dan 30 %. Een uitvalpercentage dat lager ligt dan cijfers die landelijk bekend zijn. De prettige en geduldige bridgedocent Claudia Eikmans en haar assistenten van Bridgeclub Hoog – Laag hebben aan dit succes zeker bijgedragen.
Het project Denken & Doen had onder andere als doelstelling het bereiken van meer sociaal contact en dat ouderen langer lichamelijk en geestelijk actief zouden blijven. De Nederlandse Bridge Bond en het NOC*NSF peilden tijdens de cursusduur de ontwikkelingen op dit vlak. Hiervoor vulden deelnemers periodiek enquêteformulieren in. Vast kwam staan dat de deelnemers veel meer dan voorheen bij elkaar op bezoek gaan en niet alleen om met vier personen te gaan bridgen. Ook is aangetoond dat de cursisten meer zijn gaan bewegen. Blijkbaar onder het motto: “een gezonde geest in een gezond lichaam”.
Het project Denken & Doen van Gemeente Ubbergen is in veel opzichten geslaagd te noemen. Een groot aantal deelnemers heeft zich inmiddels dan ook aangesloten bij de gezellige en actieve Bridgeclub Hoog – Laag.