1 januari 2010

Rustige Nieuwjaarsnacht

De afgelopen avond en nacht is erg rustig verlopen in de gemeenten Ubbergen en Millingen aan de Rijn. De brandweerkorpsen van beide gemeenten hoefden geen enkele keer uit te rukken en zo werd het voor de brandweervrijwilligers ook een rustige oudejaarsviering. In Groesbeek was het wel een paar keer raak. Daar moest de brandweer een paar keer uit rukken voor branden in kledingcontainers en een auto. Van de zijde van de politie waren er voor het hele gebied Tweestromenland, geen bijzonderheden.

Bron: Politie Gelderland-Zuid

Jaarwisseling met politieoptredens

regio Gelderland-Zuid, 01-01-2010 • Tijdens de jaarwisseling in de regio Gelderland-Zuid deden zich op meerdere plaatsen incidenten voor. De bluswerkzaamheden van brandweermensen werden meerdere keren belemmerd doordat zwaar vuurwerk naar deze hulpverleners werd gegooid. Lokale politieteams kregen bij hun handelend optreden ondersteuning van de mobiele eenheid zodat de brandweer haar werk kon verrichten. De ME-inzet was enkele keren ook nodig voor het herstellen van de openbare orde. De politie hield tot 7 uur, 17 personen aan. Dit is bijna de helft minder dan vorig jaar.

Van de 17 aanhoudingen waren er 7 in district De Waarden, 9 in Nijmegen en 1 in district Tweestromenland. De meeste arrestaties waren voor openlijke geweldpleging, mishandeling en/of huiselijk geweld, bedreiging, openbare dronkenschap, en het niet voldoen aan bevelen van de politie.
 

Filmpjes als hulp bij onderzoek

Voor de 1e keer, kunnen mensen die foto’s of filmopnamen gemaakt hebben van ongeregeldheden vannacht, deze uploaden via de politiesite. Daarmee kunt u als getuige het politieonderzoek mogelijk ondersteunen. 

District Stad Nijmegen
 

  • Net na de jaarwisseling konden brandweermensen hun werk niet doen bij een brand op de Jachthoornstraat in de wijk Neerbosch. Hierop hebben agenten met leden van de ME omstanders in de straat weggestuurd om de bluswerkzaamheden mogelijk te maken.

 

District Tweestromenland

 

  • Voor wat betreft de jaarwisseling hebben zich in dit district geen bijzonderheden voorgedaan.

 

District De Waarden

·        In District De Waarden werd de brandweer meerdere keren belemmerd in haar werkzaamheden. Dit gebeurde op het Dorpsplein in Dodewaard, de Plataanstraat in Tiel en het Marktplein in Beesd. De politie trad daar handelend op met ondersteuning van de mobiele eenheid.

·        In Culemborg vond in het begin van de avond een autobrand plaats. Daarna ontstond onrust tussen groepen jongeren. Agenten hebben de groepen gescheiden. Later die avond werden politiemensen bekogeld met zwaar vuurwerk en stenen. Een politieman raakte gewond, een dienstauto werd beschadigd. Bewoners werden gesommeerd naar binnen te gaan en omstanders om de omgeving te verlaten, waarna het rustig werd.
Aan het einde van de nacht vond er een ernstig incident plaats in Culemborg.

Bron: De Gelderlander.

NIJMEGEN – Bij ongeregeldheden in de nieuwjaarsnacht heeft de politie in Nijmegen negen mensen opgepakt. In het gebied Tweestromenland, de gemeenten rond Nijmegen, is één person aangehouden.

Korpsbeheerder Thom de Graaf spreekt van een relatief rustige nieuwjaarsnacht.

“Ik leg de nadruk op relatief, want we moeten niet vergeten dat we honderden politiemensen hebben ingezet, met alle mogelijke hulpmiddelen. En dan nog zijn er bij de brandweer 84 meldingen binnen gekomen van branden en brandjes”, zegt de Graaf.

De Graaf is ernstig geschrokken van het incident dat zich in de wijk Neerbosch-oost in Nijmegen afspeelde. Daar hinderden jongelui de brandweer die een vreugdevuur in de Jachthoornstraat moest blussen. Daarbij is de ME ingezet. De Graaf: “Het lijkt een soort sport te worden om de brandweer te verhinderen zijn werk te doen. Dat is erg kwalijk.”

Arrestaties zijn daarbij niet verricht. “Het is voor de politie erg lastig om in dit soort situaties arrestaties te verrichten omdat niet uit te maken valt wie zich schuldig maakt aan een strafbaar feit.”

Bij de nieuwjaarsviering van een jaar geleden werd in de wijk Leuvensbroek een man opgepakt die een molotov-cocktail naar een brandweerauto gooide.

De ME moest ook worden ingezet in het gebied De Waarden, de gemeenten rond Tiel en Culemborg.