14 augustus 2009

Atelier in vm Douanehuisje in Beek

Sedert enige tijd is het voormalige douanehuisje aan de Rijksstraatweg in Beek-Ubbergen weer in gebruik. Decennia lang heeft het leeg gestaan, maar nu heeft Femmie den Ouden uit Berg en Dal haar intrek in het gebouwtje genomen en heeft er een atelier en galerie gevestigd. Ze is dagelijks aan het werk in het gebouwtje, dat op 30 augustus a.s. officieel zal worden geopend. zie de foto’sBron: De Gelderlander, Geert Willems.

BEEK – In het karakteristieke huisje dat tussen de Van Randwijckweg en de Rijksstraatweg in Beek is geklemd, is sinds kort een galerie en atelier gevestigd. Dit rijksmonument uit 1938 deed volgens de overlevering dienst als douanehokje, VVV-kiosk en cafetaria. De laatste decennia stond het gebouwtje leeg.

In die staat zag kunstenaar Femmie den Ouden uit Berg en Dal het gebouwtje een paar keer als ze boodschappen ging doen. "Ik vond het zo zonde van dat huisje", vertelt ze. "Ik zag mezelf er al in werken.."

De afgelopen maanden heeft Bos het huisje volledig opgeknapt en geschikt gemaakt voor de nieuwe kunstfunctie. Binnen en buiten werd alles geschilderd, er kwamen nieuwe ruiten en een nieuwe deur in. "Het is prachtig geworden", vindt Femmie. "Ik heb m’n atelier in het oude schoolgebouw op de hoek van Heyendaalseweg en Groesbeekseweg ervoor opgegeven, ook al was dat veel groter."

Op de onderverdieping aan de Rijksstraatweg is de kunstenaar dagelijks aan het werk. "Ik heb al heel veel aanloop gehad van mensen die kwamen kijken wat er aan de hand was. Vrijwel iedereen reageerde enthousiast."

De etage boven, aan de zijde van de Van Randwijckweg, is ingericht als galerie. Daar hangen nu diverse schilderijen van Femmie den Ouden. "Het is maar een paar vierkante meter. Misschien is het wel de kleinste galerie van Nederland. Er is elektriciteit maar geen water. Gelukkig woont mijn vriendin hiertegenover en kan ik daar naar het toilet. Ik heb nog geen echte openingstijden, want ben druk met diverse schoolprojecten. Over twee maanden moet ik ook bevallen. Volgend jaar gaat de galerie echt open."

Femmie maakt schilderijen voor kinderen. Haar galerie heet dan ook Kunst voor Kinderen. Het nieuwe kunstcentrumpje wordt op 30 augustus officieel geopend.