16 juni 2009

Boeren protesteren in Brussel

Met bestuurder Geert Kroes (van de Dutch Dairymen Board, www.DDB.nu ) uit Persingen als één van de aanvoerders zijn vandaag honderden melkveehouders uit Nederland en Duitsland op reis gegaan naar Brussel om daar te gaan protesteren tegen de lage melkprijs, die de boeren ontvangen. Ze eisen een "Faire Melkprijs". Men verwacht dat zich onderweg nog vele boeren zullen aansluiten en dat de gehele stoet wel zal uitgroeien tot 500 landbouwvoertuigen. Vanmorgen werd er verzameld bij de grens in Ven-Zelderheide, nadat de Duitse boeren, o.a. uit Niedersachsen en Mecklenburg-Vorpommern, daar in de omgeving geslapen hadden. Vervolgens werden de brandstoftanks nog gauw even gevuld en vertrok het hele gezelschap richting Gennep om zo door te rijden naar Brussel. zie de foto’s


Onbedoeld protest bij Beek. (Bron: De Gelderlander)
BEEK – Terwijl honderden Europese melkveehouders zich met hun tractoren bij Gennep verzamelden om in protest op te trekken naar Brussel, was er dinsdagochtend bij Beek onbedoeld ook een mini-demonstratie langs de Rijksweg.

Twee tractoren uit Friesland stonden er tevergeefs te wachten op hun eigenaars. Ze waren op een dieplader vooruitgereisd, zodat de boeren zich vanuit Beek bij het konvooi konden aansluiten. De heren raakten met de auto echter verdwaald, waarna collega’s de tractoren na uren wachten weer op de trailer reden. Trekkers en boeren proberen nu alsnog aansluiting te vinden bij de protestrit. De melkveehouders gaan in Brussel demonstreren tegen de in hun ogen veel te lage melkprijzen.

BEEK – Twee eenzame tractoren staan stil op de Duitse grens bij Beek. Ze zijn versierd met Neder­landse vlaggen en spandoeken met leuzen voor een betere melk­prijs. Ze zijn meer dan klaar voor een protestkonvooi richting Brus­sel. Alleen staan ze helemaal op de verkeerde plek. Ze moeten in Gen­nep zijn, waar deze dinsdagoch­tend de demonstratieve rit met honderden trekkers begint.
Jaap Majoor en Johan Cnossen van boerenorganisatie Dutch Dairy Board kunnen er wel om grinniken. De twee Friezen brach­ten voor melkveehouders uit hun provincie drie tractoren op een dieplader naar de ontmoetings­plek langs de Rijksweg.
„Bij ons bestuurslid Geert Kroes in Persingen kwam ook een clubje trekkers bijeen om in Gennep aan te sluiten”, legt melkveehouder Majoor (140 stuks vee in Olde Holtwolde, deze week verzorgd door een bevriende collega) uit. „Wij spraken voor het gemak hier langs de weg af met de eigenaren van de drie trekkers. Alleen zijn twee van de drie heren de weg kwijtgeraakt.”
Met als gevolg dat forenzen bij Beek de halve ochtend getrakteerd werden op een mini-demonstratie voor hogere melkprijzen. Voor ie­dereen viel te lezen waar het de boeren deze week om te doen is. Deze week vergaderen de land­bouwministers in Brussel, van­daar.
In de stromende regen rijdt loon­werker Cnossen uit Olde Lamer de trekkers weer op de dieplader, en sjort hij ze gedegen vast. Hij staat helemaal achter de spectacu­laire actie, waarvan hij Beek nu een voorproefje heeft gegeven. „Boeren leveren nu per liter melk acht cent in”, vertelt hij. „ Als dat zo blijft, vallen in september alle bedrijven met minder dan 1.500 koeien om.”
Jaap en Johan zetten, na een siga­retje in de cabine, koers richting Nijmegen. Ergens in Brabant ho­pen ze bij het grote konvooi aan te sluiten. En hun twee verdwaalde collega’s ook. (Bron: de Gelderlander)

Eerste Europese melkveehouders onderweg naar Brussel
13.06.2009

De eerste deelnemers aan de trekkeractie naar Brussel zijn gestart!

Gisteren zijn in Polen de eerste melkveehouders gaan rijden om op 16 juni aan te komen in België. Ook in Nederland wordt druk overleg gepleegd met belangstellende melkveehouders over de route die gevolgd wordt en de overnachtingplaatsen die geregeld zijn. De DDB coördineert in Nederland de deelname voor de Nederlandse collega’s.

Twee diepladers, een vrachtauto met aanhanger en 1000 liter witte diesel zijn al belangeloos ter beschikking gesteld aan de DDB, om negen tractoren naar het startpunt in Nederland te vervoeren waarna deze tractoren de route in Nederland mee zullen rijden én die daarna de tractoren op zullen laden en mee zullen rijden in België. Het is namelijk niet toegestaan met Nederlandse tractoren zonder kentekenplaat in België te rijden. De DDB wil graag de actie, die door Europese collega’s is opgezet, ondersteunen, maar liep onmiddellijk tegen dit praktische probleem aan. Om geen risico’s te nemen adviseert de DDB de Nederlandse melkveehouders die mee willen doen aan deze grandioze actie, om loonbedrijven in de grensstreek te benaderen voor het sponsoren van tractoren met kentekenplaten, vrachtauto’s met aanhangers of diepladers waarop de andere deelnemende tractoren kunnen worden vervoerd. Bovendien ontvangt de DDB graag de aanmeldingen van melkveehouders die mee willen doen, zodat we het vervoer kunnen coördineren.

De Europese melkveehouders zullen op 16 juni a.s. aankomen in België, de exacte route en overnachtingplaatsen worden later vandaag op de site www.ddb.nu bekend gemaakt. Bij de grens van Gennep/Ottersum komen de tractoren zoals het nu gepland staat, Nederland binnen rond 10.30 uur.
Onze collega’s hebben aangegeven dat het verblijf in België voor onbepaalde tijd is. De deelnemende melkveehouders willen een oplossing voor de huidige problematiek van de melkprijs. Een oplossing die gemakkelijk en goedkoop kan zijn door het inkrimpen van het melkaanbod.