4 maart 2009

Polderbewoners verhuizen

Medewerkers van FREE Nature hebben vandaag diverse polderbewoners verhuisd van hun plekje in de Groenlanden naar o.a. de Erlecomse Polder. Konikpaarden en Galloways moesten verhuizen naar een andere plek en dat vergde weer enige inspanning van de mensen om ze op de juiste plek te krijgen. De meeste dieren lieten zich gewillig leiden naar de plek waar ze afgehaald werden door de vrachtauto van Sam Jacobs uit Groesbeek, maar een enkeling deed er toch wat langer over. Nadat de dieren uitgezocht waren en soms nog even voorzien werden van hun oormerken, omdat ze die intussen verloren waren of nog niet hadden, konden ze op transport gesteld worden. En er bleven in de omgeving nog voldoende dieren over. zie de foto’s Bron: De Gelderlander

door Francine Wildenborg. woensdag 04 maart 2009 | 15:30 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 04 maart 2009 | 17:34

OOIJ – 25 gallowayrunderen en 7 konikspaarden zijn dinsdag van de Groenlanden en Bisonbaai bij Nijmegen verplaatst naar de Erlecomse Waard door beheerder stichting Free Nature. De dieren werden daar vorig jaar voor de kerst weggehaald met het oog op hoogwater. De waard heeft namelijk geen binnendijks gebied.

Een extra reden om in het bijzonder de galloways op tijd voor hoogwater te verplaatsen, was dat de kudde nogal wild was. Kuddebeheerder Fokko Erhart: "Als het waterpeil dan snel zou stijgen, zou het lastig zijn om ze te vangen."

Het paar allerwildste runderen, de aanjagers, zijn afgemaakt. Erhart: "Die kunnen gevaarlijk zijn voor mensen." Voor de andere dieren is het juist goed dat ze in de Groenlanden contact met mensen hebben gehad de laatste twee maanden. " Die drukte, die ze niet hebben in Erlecomse Waard, maakt ze rustig", aldus Erhart.

Het afgelopen jaar liepen in totaal 50 runderen en paarden in de waard, waarvan de meerderheid runderen. Er komen nu tien dieren bij, omdat gebleken is dat ze te veel te grazen hebben en daardoor te dik worden.