25 februari 2009

Nijmeegs bombardement herdacht

Ondanks de carnaval hebben velen zondag 22 februari in Nijmegen de herdenking in de St. Stevenskerk en bij het monument "De Schommel" op het Raadhuisplein bijgewoond van het bombardement op Nijmegen, dat de stad, nu precies 65 jaar geleden, trof. Burgemeester Thom de Graaf hield een korte toespraak. Om 13.27 uur, het moment dat de bommen vielen, werd 3 minuten stilte in acht genomen en luidden over heel Nijmegen de kerkklokken. De emoties werden velen te veel en stonden met een brok in de keel of lieten de tranen de vrije loop. Hierna sprak de Hr. Fennema van stichting Paradisum in zijn toespraak, dat er niet meer gesproken mocht worden over een vergissingbombardement, maar over “Het bombardement van Nijmegen”. Tevens dankte hij minister P.H.Donner en de diverse vertegenwoordigers van o.a. Israël en Duitsland en de ambassadeur van Verenigde Staten van Amerika voor hun aanwezigheid. Ongeveer 50 kinderen van het Montessori College, de Basisschool Montessori en de Driemaster Nijmegen, die het monument hebben geadopteerd, deelden kaarten uit met vragen van wat er met de personen is gebeurd, die het overleefd hebben. zie de foto’s