4 december 2008

Jan Moerkens vermist en weer terecht

De 56 jarige Jan Moerkens uit Leuth verliet maandagmiddag rond 15.00 uur in verwarde toestand zijn woning in Leuth. Dinsdagmiddag liet de Regiopolitie Gelderland-Zuid een SMS-alert uitgaan, om hem op deze manier terug te vinden.. Woensdagmorgen meldde hij zich zelf weer thuis bij zijn familie.

Sms-alert naar aanleiding van vermissingen  (Bron: Politie Gelderland-Zuid)

Culemborg / Leuth, 03-12-2008 

  • Dinsdagavond zijn een 56-jarige man uit Leuth en een 49-jarige vrouw uit Culemborg als vermist opgegeven. Voor beide personen werd een sms-alert verzonden. Sinds woensdagmorgen zijn zij beiden weer terecht.

De man, Johannes Moerkens uit Leuth, was sinds maandagmiddag vermist. De 56-jarige man was in verwarde toestand van huis weggegaan. Zijn familie werd erg bezorgd en heeft de politie gevraagd een sms-alert uit te doen. Dhr. Moerkens heeft zich woensdag in de loop van de dag weer contact gezocht met zijn familie en is daarmee weer terecht.

 

Culemborg

Dinsdagavond werd er nog een sms-alert uitgedaan. Dit keer naar aanleiding van de vermissing van de 49-jarige Hennie van Helden uit Culemborg. Zij was dinsdagmiddag niet terug gekomen vanuit haar werk. Verontruste familieleden hebben hier melding van gemaakt en hierop volgend is een sms-alert verzonden. Mevrouw van Helden heeft zich woensdagochtend telefonisch weer bij haar familie gemeld.

SMS-alert 

Veelgestelde vragen over SMS-alert
Inloggen & gegevens wijzigen

De gemeenten en de politie zijn er om uw veiligheid te waarborgen. Natuurlijk kunnen zij dat niet alleen. Ook u kunt een bijdrage leveren aan de veiligheid in uw woonomgeving. Met het communicatiemiddel SMS-Alert ontvangt u bij incidenten in uw woonomgeving een bericht op uw mobiele telefoon. U kunt de politie helpen door tips en andere bruikbare gegevens door te geven.

Informatie die bijdraagt aan een veilige wijk komt voor SMS-Alert in aanmerking. Bijvoorbeeld: een kind is zoek of een onbevoegde collectant is gesignaleerd in de wijk. In een SMS-bericht vraagt de politie u tips en andere bruikbare gegevens hierover door te geven via het telefoonnummer dat in het SMS-bericht vermeld wordt. Met uw informatie kan een vermist kind worden teruggevonden of een onbevoegde collectant aangehouden. SMS-Alert kan ook ingezet worden voor het verzenden van een preventiebericht. Bijvoorbeeld wanneer er in een gebied een serie inbraken is geweest en de politie u attendeert op een bepaalde werkwijze. SMS-Alert is uitsluitend bedoeld als extra oren en ogen in de wijk, het is niet de bedoeling dat u zelf actief de straat op gaat om bijvoorbeeld een oplichter aan te houden. Uw gemeente en de brandweer kunnen, via de politiemeldkamer, een SMS-Alert verzenden zoals bij een ernstige brand waarbij sprake is van gevaar voor de omgeving of een gaslekkage.

SMS-Alert wordt ook ingezet bij evenementen. Zo kan bijvoorbeeld op een evenement een "groep"
worden aangemaakt waarin bijvoorbeeld marktkooplui zijn opgenomen. In geval van een melding van bijvoorbeeld zakkenrollerij zou dan een SMS-alert aan die "groep" verzonden kunnen worden met verzoek het publiek te informeren en verdachte situaties te melden.

Deelnemende gemeenten 
Sinds 1 december 2008 doen alle gemeenten in de regio Gelderland-Zuid mee aan SMS-alert.

Aanmelden SMS-Alert
Wanneer uw gemeente deelneemt aan SMS-Alert dan kan elke inwoner van uw gemeente zich hiervoor aanmelden. Dit doet u door met uw mobiele telefoon* de volgende stappen te ondernemen:
U stuurt een SMS-bericht met het sleutelwoord PGZ. PGZ is de afkorting van Politie Gelderland-Zuid. Het sleutelwoord PGZ wordt gevolgd door de postcode en huisnummer van uw woon- of verblijfadres, bijvoorbeeld 4001AG23. In dit voorbeeld bestaat de handeling van u dus uit het maken van een tekstbericht PGZ4001AG23 en zenden van dat bericht naar 8844. Het verzenden van dit SMS-bericht is voor uw rekening, voor alle berichten die u ontvangt, betaalt u niets.

* Aanmelden met een vaste lijn die het verzenden van SMS-berichten ondersteunt (dus geen 06-nummer) is niet mogelijk.
Let op! Uw postcode moet bestaan uit 4 cijfers en 2 letters, gebruik voor het cijfer 0 (nul) in de postcode géén letter o!
Let op! Uw huisnummer mag alleen bestaan uit cijfers. Dus geen toevoegingen of speciale tekens.
Toevoegingen dienen weggelaten te worden! Woont u bijvoorbeeld op huisnummer 14-a dan vult u in PGZ4001AG14. Het volledig geautomatiseerde systeem kan uw aanmelding anders niet verwerken.

U bent aangemeld
Na het verzenden van het bovenstaande SMS-bericht ontvangt u een welkomstbericht waarin staat dat u bent aangemeld voor SMS-Alert. In dat SMS-bericht staat ook een wachtwoord. Met uw eigen 06-nummer en het wachtwoord kunt u via het menu Inloggen & gegevens wijzigen uw gegevens raadplegen of wijzigen. Hier kunt u bijvoorbeeld een tijdsperiode instellen wanneer u wel of geen oproepen vanuit SMS-Alert wilt ontvangen. Ook kunt u zien welke SMS-berichten naar u verzonden zijn. U kunt ook een vraag of opmerking via het mailformulier versturen.

Kosten
De abonnementsdienst SMS-Alert is gratis. U betaalt eenmalig voor het aanmeldbericht dat u verzendt tegen het gebruikelijke tarief van uw provider. Het ontvangen van SMS-berichten in het buitenland is niet altijd gratis.

Afmelden SMS-Alert
U kunt zich weer afmelden door een SMS-bericht met de tekst PGZSTOP te sturen naar 8844. U ontvangt vanaf dat moment geen SMS-berichten meer.

Hoe te reageren op een SMS-Alert bericht
In het SMS-bericht wordt veelal een nummer genoemd dat u kunt bellen om uw bevindingen door te geven. Dit nummer is uitsluitend te bereiken als er een SMS-Alert bericht is uitgegaan. U kunt ook altijd bellen met 0900-8844 (lokaal tarief). Omdat dit een landelijk nummer is, kan het zijn dat u eerst moet vragen om doorverbonden te worden naar de juiste politieregio, in uw geval politieregio Gelderland-Zuid.
Het is niet mogelijk om te antwoorden door het versturen van een SMS-bericht of MMS-bericht. Deze berichten komen niet aan.