14 september 2008

Open Monumentendag in Ooij

Zondag was het Open Monumentendag en in de Ooijpolder en de Duffelt waren twee thema's. "Sporen van de Romeinen" in de Duffelt en "Sporen van de Steenindustrie" in de Ooijpolder. In Museum Mooi Nederland in Beek was een expositie over de baksteenindustrie ingericht door de Stichting Van Steen en Natuur en Wim Ebben zat daar met oude films over de steenindustrie . Van daaruit kon men zich per zonnetrein naar de oude veldoven in Ooij laten brengen. Bij de oude gerestaureerde muren van de veldoven van de steenfabriek Groenlanden konden de kinderen zelf, onder leiding van Jan van Eck, van klei stenen maken. Deze steen werd naderhand afgebakken en de kinderen krijgen hem thuisbezorgd, zodat ze hem later bijv. in hun eigen huis kunnen laten inmetselen.                                                  zie de foto's  dscf7776openmondag