14 mei 2008

Op een mooie Pinksterdag

 dscf3654wylerrmeer De afgelopen Pinksterdagen waren volgens de KNMI de warmste Pinksteren van de afgelopen 23 jaren en daarmee hebben we behoorlijk geboft. De campings in onze omgeving stonden afgeladen vol en ook aan het Wylermeer was het een drukte van belang, zoals op bijgaande foto is te zien. 

Bron: De Gelderlander 

Zelden was Pinksteren zo warm als dit jaar. Velen zochten dan ook verkoeling aan het water. De dames op de foto genieten samen met de koeien van de zon en een frisse bries op een krib in de Waal bij Lent. Doordat het kwik in De Bilt zondag bijna de 26 graden bereikte, is het volgens het KNMI de warmste Pinksteren sinds 23 jaar. In 1985 werd het 28,5 graden. Verder heeft het weerinstituut in de eerste tien dagen van mei nog nooit zoveel uren zonneschijn gemeten als dit jaar. Het vorige record dateert van 1909, toen de eerste tien meidagen 110 uur zon opleverden. Dit jaar waren het er 125. In 1901 is men met deze metingen begonnen.

Woordvoerder Harry Geurts van het KNMI zegt dat het huidige mooie lenteweer zeker tot en met donderdag aanhoudt. Daarna wordt het wat wisselvalliger met kans op een bui, maar blijven de temperaturen nog altijd aangenaam voor de tijd van het jaar. Met het warme weer gaat de periode van ijsheiligen (11-14 mei) dit jaar ongemerkt voorbij. IJsheiligen wordt gezien als de grens tussen weer met mogelijk nachtvorst en zomers weer.