6 mei 2008

Bevrijdingsvuur ook in Nijmegen

dscf4543bevrvuur Estafettelopers en skaters hebben vandaag het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen naar 80 plaatsen in Nederland gebracht. Ook naar Nijmegen, waar het vuur om ongeveer 14.00 uur aankwam. Daar werd het overhandigd aan wethouder Paul Depla, die daarna het bevrijdingsvuur op het Koningsplein kon ontsteken, samen met een jeugdige loper.  

Bron: De Gelderlander. 

NIJMEGEN – Lopers met fakkels, vannacht gestart in Wageningen, staan rechts van het toneel klaar om het bevrijdingsvuur te ontsteken. Terwijl wethouder Paul Depla op het podium kromgebogen over zijn papier een goedbedoeld bevrijdingspraatje houdt.
Maar het publiek op het Koningsplein heeft niet veel aandacht voor zijn boodschap. Slechts een paar ruggen op het terras voor hem applaudisseren. Wel even bij de les blijven hé, waarom we zo'n dag als vandaag vieren – je ziet het de wethouder gefrustreerd denken. Het is namelijk Bevrijdingsdag. Met muziek. Van de veelbelovende, jonge gitaarband Gray Code bijvoorbeeld. De finalisten van de Roos van Nijmegen 2008 (finale 16 mei) mogen de fraaie lentemiddag openen. De ruggen draaien zich nu ook om, de aandacht is getrokken.
Rond drie uur broeit de zon op ieders bolletje, de terrassen raken aardig vol, en de glazen sneller leeg. Zoals bij café De Deut, waar een lekker biertje als Texelse skuumkoppe gedronken kan worden. Voor het podium zijn er nog steeds lege stoelen te zien. En Elles Springs doet nog wel zo haar best. Wicked Game van Chris Isaak wordt gecoverd. Maar mooi weer spelen met andermans veren mag op een dag als deze, het is Bevrijdingsdag.
Een eindje verderop, in de Molenstraat, haast de shoppende burger zich vooral om zijn portemonnee van het geld te bevrijden. Om daarna snel van de muziek op het Koningsplein te kunnen genieten. Met verder namen als Inna-truth & The People of… (hiphop), Kings of the Day (indie) en The Hot Stewards (rockklassiekers in een nieuw jasje). En souldiva Dennis niet te vergeten. Op een Koningsplein dat volgens de TomTom van de band Someday (krachtige pop/soul/jazz) niet bestaat, zo komen we van de zanger te weten. Dat komt omdat dit plein te klein is voor een Bevrijdingsfestival.

Alsjeblieft op het Valkhof of Kelfkensbos volgend jaar. Om daar breedgeschouderd de ene na de andere helikopterartiest te kunnen ontvangen, die van bevrijdingsfeest naar bevrijdingsfeest vliegt. Om het einde van álle oorlogen te vieren (was het maar waar). Maar niet weer op het Koningsplein.