19 september 2007

Nederlanders regeren in Duitsland

 Met de installatie van Wilbert Pennings op dinsdagavond als schutterskoning van de Schutterij uit Nütterden (Dld) is er opnieuw een Nederlandse schutterskoning bij gekomen bij onze Oosterburen. Daarmee heeft de Nütterdense schutterij zich gevoegd bij het rijtje van o.a Schottheide, Frasselt, Wyler en Mehr. Allemaal Duitse plaatsen, waar een in die plaats wonende Nederlander als schutterskoning werd geïnstalleerd. Wilbert Penning is woonachtig in Nütterden en is getrouwd met zijn Duitse vrouw Silke Tüchthuisen. Dinsdag bracht de Ooijse schutterij Eendracht met koning Fred en koningin Willemien voor de 20e maal een bezoek aan de Nütterdense kermis. Na een bezoek aan het nieuwe koningshuis en een rondgang door het dorp, vierde het dorp vervolgens feest in de feesttent naast de kerk. zie de foto's   dscf9090


 

Ooijse Schutters naar Nütterden.

Sinds 1986 trekken de Ooijse schutterij de Eendracht en de schutterij uit het Duitse Nüttterden al met elkaar op. Ze genieten van het samen beoefenen van de schietsport, maar vooral ook van het samen schutter zijn. Dat laatste was onlangs weer het geval. Bij traditie is onze schutterij uitgenodigd om op de Laatste dag van de Nütterdense kermis de feestelijkheden af te sluiten. Tevens is er dan bij onze Duitse collega's de installatie van de nieuwe koning en koningin bij de jeugd, maar ook bij de senioren. Dit jaar waren het Jeugdkoningin Andy en Jeugdkoningin Julia en Wilbert en Sylke zijn de Koning en de Koningin van Nüttterden. Wilbert is van herkomst Nederlander, maar hij voelt zich erg thuis in zijn nieuwe omgeving. Ook volgens traditie ging een flinke stoet van verenigingen het koningspaar thuis afhalen. Zij inspecteerden op waardige wijze en onder de tonen van speciale muziek met hun dames van de hofhouding, de hele stoet. Vervolgens ging het op hoge hakkentempo naar het feestterrein. Indrukwekkend zoals de verenigingen zich aan het majesteitelijke gezelschap en het andere publiek presenteerden. Onze vendeliers zetten weer hun beste vlagje voor en de drumfanfare zorgde voor de vaandelwals. Vervolgens naar de schuttertent, welke gezellig was ingericht. Goede muziek en een goed onthaal voor de gasten, niemand kwam iets te kort. Er werd een stevige bodem gelegd voor de uitbundigheden op de rest van de avond. Maar eerst nog de indrukwekkende kroning van de nieuwe functionarissen, met koninginnen en hofdames in prachtige kledij. Stemmige muziek en je waant je aan het Hof in Wenen, bij voorbeeld. Na de kroning kwamen de gebruikelijke toespraken en felicitaties voor de Majesteiten. Vervolgens is de vloer voor iedereen en dat gebeurde met dansen, drinken en natuurlijk de polonaises. En dan blijken de banden onderling weer eens sterker dan de verschillen. Gerard Karnebeek, officier Schutterij Eendracht Ooij.