16 augustus 2007

Herdenking slachtoffers Nederland-Indie

dscf9124   Dinsdagavond vond in de raadszaal van het stadhuis te Nijmegen de herdenking plaats van de Indische slachtoffers uit de perioden 1941-1945 en 1945-1949. Ruim honderd mensen waren hierbij aanwezig, waaronder een aantal vertegenwoordigers van omliggende gemeenten. In de raadszaal was het Colourful City koor aanwezig en er werden een aantal toespraken gehouden, waaronder een aantal persoonlijke herinneringen. Na afloop werd op de Gedeputeerdenplaats (naast het Stadhuis, ingang Burchtstraat) een nieuw monument onthuld door de kunstenares Joyce Bloem en loco-burgemeester Paul Depla met de tekst: Een geschiedenis vermengd met tranen voor allen. zie de foto's

Mobiel monument voor Indië- slachtoffers


door Jaap Bak  (Bron: De Gelderlander)

NIJMEGEN – Bij de Gedeputeerdenplaats van het Nijmeegse stadhuis komt een speciale plaquette voor de slachtoffers die tijdens de TweedeWereldoorlog en tijdens de Politionele Acties in voormalig Nederlands- Indië zijn omgekomen.
Het monumentje bestaat uit twee delen. Een plaquette en een mobiel gedeelte dat meegenomen kan worden naar bijeenkomsten voor mensen met een Indische achtergrond.
Dit monument is gemaakt door kunstenares Joyce Bloem. Het Platform Indische en Indonesische orgnisaties Nijmegen (PION) is de opdrachtgever van het monument.
De plaquette wordt op 14 augustus onthuld op de Gedeputeerdenplaats tijdens de officiële herdenking van de Indische slachtoffers. Die officiële herdenking wordt nu voor de tweede maal gehouden, nadat de Indische organisaties zich jarenlang bij de gemeente hadden beijverd om op 14 augustus een dodenherdenking te houden voor de eigen slachtoffers.
Dde overheid hield dat altijd tegen en verwees naar de herdenking op 4 mei.
Veel mensen met een Indische achtergrond voelden dat als een ontkenning van hun lot. Op 5 mei was er geen bevrijding in Nederlands- Indië. Velen zouden nog het leven laten of verkeerden in erbarmelijke omstandigheden in de kampen. De bevrijding kwam daar pas op 15 augustus.
Vorig jaar werd voor het eerst toestemming verleend door de toenmalige burgemeester Guusje ter Horst. Nu vindt voor de tweede maal de herdenking plaats op 14 augustus. Ditmaal met burgemeester Thom de Graaf (Paul Depla verving hem)Bij de eerste herdenking van de Indische slachtoffers ( burgers en militairen) was het aanvankelijk niet de bedoeling dat er een vertegenwoordiger van het het gemeentebestuur aanwezig zou zijn.
„Toen de burgemeester van Heumen liet weten bij de herdenking aanwezig te willen zijn, kon Nijmegen niet achterblijven. Wethouder Depla werd afgevaardigd", zegt PION-voorzitter Wim Marijnissen. Een enorme hoosbui dreigde de plechtigheid te verstoren. Wethouder Depla nodigde iedereen uit in de raadzaal verder te gaan. „ De wethouder was onder de indruk van de bijeenkomst en de grote opkomst met zo'n honderd aanwezigen."
Buiten Den Haag is nergens anders een aparte ‘Indië-herdenking'. Onder meer vanwege dit feit heeft het PION een speciaal gedenkteken laten maken door Joyce Bloem. Het gedenkteken bestaat uit een plaquette en een ‘ los' deel. Het mobiele deel van het gedenkteken is een vijfhoek waarin onder meer de coördinaten staan van Indonesië en Nederland. Tevens wordt de schoonheid en vruchtbaarheid van het land en de warmte van de zon tot uitdrukking gebracht.
Indië herdenking op 14 augustus om 19.30 uur bij het stadhuis .