18 april 2007

Jeugd gemeenteraad vergadering

 dscf2706

 Woensdagmorgen vond in een overvolle raadszaal van het gemeentehuis te Beek een jeugdraadsvergadering plaats, waaraan 15 leerlingen van de groepen 8 van de basisscholen uit Beek (Biezenkamp 2x) , Ooij (Opweg), Kekerdom (Laurentiusschool) en Leuth ('t Bijenveld) deel namen. Alle klassen hadden een project ingediend, waarmee tevens een goed doel werd gediend. Het uiteindelijke project dat werd gekozen was ingediend door groep 8b van basisschool de Biezenkamp uit Beek. zie de foto's.

Op de foto het winnende trio.


 Jeugdgemeenteraadsvergadering Ubbergen:  snel en besluitvaardig

De gemeenteraad van Ubbergen kan in de leer gaan bij de jeugd :goed voorbereide projecten, korte en krachtige commentaren en al na twee rondes een helder besluit. Dat was het resultaat van de druk bezochte (jeugd)gemeenteraadsvergadering die op woensdag 18 april plaatsvond onder leiding van Burgemeester Wilbers. De 15 jeugdgemeenteraadsleden afkomstig uit de groepen 8 van de basisscholen in Ooij, Leuth, Kekerdom en Beek  ondersteund door hun groepsgenoten en begeleid door "echte" raadsleden  verdedigden met verve hun eigen project. Maar zoals de burgemeester aangaf  er kan maar 1 project worden gekozen en dat betekent dat er een meerderheid  moet zijn.

Na de eerste stemronde was die meerderheid er niet  en daarom werd er net als bij een echte gemeenteraadsvergadering geschorst. Tijdens de schorsing vonden een aantal partijen elkaar en werd één van de projectvoorstellen aangepast. De tweede stemronde leverde zo een meerderheid op voor het project  van groep 8b van de Biezenkamp, dat aangepast was met het goede doel van het bijenveld in Leuth.  Alle 110 leerlingen van de groepen 8  gaan op 15 juni naar attractiepark Toverland in Sevenum en van het beschikbare geld gaat € 500 naar het project  Mbangkame  in Gambia. Een project dat al gesponsord wordt door o.a. het Bijenveld. De afgevaardigden uit Leuth hebben  de vergadering ervan verzekerd dat het geld goed terecht kom omdat hun eigen juf Severine Arends er persoonlijk op toe zal zien als zij het project weer bezoekt. De jeugdwethouders hadden het dit keer gemakkelijk. Ze hoefden niet met een voorstel te komen omdat de vergadering er zelf al snel uit was.

Het project  jeugdgemeenteraad is voor de derde keer georganiseerd door de gemeente in samenwerking met de scholen. Het doel is om de leerlingen kennis te laten maken met de gemeente. Behalve de raadsvergadering worden er lessen gegeven op de scholen,  is er een excursie naar het gemeentehuis en worden de leerlingen die deelnemen aan de raads vergadering intensief begeleid door raadsleden. Het project zal jaarlijks worden herhaald voor de groepen 8 van alle basisscholen.