28 maart 2007

Vermoedelijke dader moord Seveke gepakt.

 seveke7_435611b  Vanmiddag is tijdens een persconferentie in het Hoofdbureau de Regiopolitie Gelderland-Zuid bekend gemaakt dat de vermoedelijke dader is aangehouden van de moord op Louis Sévèke op 15 november 2005 in de van Welderenstraat te Nijmegen. De dader, die inmiddels bekend zou hebben, is een Rotterdammer, die in de jaren 90, samen met Louis Sévèke in het Nijmeegse krakerswereldje zou hebben gezeten. In het verleden doken zo nu en dan de geruchten op, dat de dader wel eens uit het politiewereldje zou kunnen komen, omdat Louis heel veel politiemensen leed heeft berokkend. Het tegendeel blijkt nu dus waar. de verdachte werd o.a. ook gezocht voor gewapende bankovervallen. Foto ANP

Rotterdammer bekent moord Sévèke  (Bron: NU )seveke

Rotterdammer bekent moord Sévèke

Uitgegeven: 28 maart 2007 14:11
Laatst gewijzigd: 28 maart 2007 21:54

AMSTERDAM – Een 38-jarige man uit Rotterdam heeft bekend dat hij Louis Sévèke om het leven heeft gebracht. Dat maakte hoofdofficier van justitie Remco van Tooren woensdag bekend op een persconferentie in Nijmegen.

Het gaat volgens het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken om Martinus Hendrikus T. Hij werd op vrijdag 16 maart aangehouden in een internetcafé aan boulevard de Ramblas in de Spaanse stad Barcelona en is daarna versneld uitgeleverd.

 T. is op 16 maart aangehouden in een internetcafé in het Spaanse Barcelona. Voor de aanhouding heeft de Nederlandse politie samengewerkt met de Spaanse en Belgische politie. De verdachte heeft na zijn arrestatie in Spanje ingestemd met een versnelde uitlevering. Hij is sinds dinsdag weer in Nederland.

Volgens de Nijmeegse politie werd de Rotterdammer al langer gezocht voor verschillende bankovervallen in Noord-Brabant, Zeeland en Utrecht. Daarvoor was al een Europees opsporingsbevel tegen de man uitgevaardigd. Deze maand is dat bevel uitgebreid met de verdenking van de moord in Nijmegen.

Krakersmilieu

Volgens de politie stond de man ingeschreven in de gemeente Rotterdam. Zijn laatste verblijfplaats was echter in Spanje. De man heeft de Nederlandse nationaliteit. Hij kende Sévèke uit de jaren negentig toen hij enige tijd in een kraakpand in Nijmegen woonde. Sévèke woonde in die periode ook in kraakpanden.

Of de verdachte een van degenen is, die zich via de e-mail onder schuilnamen meldde met specifieke kennis over de schietpartij wilden politie en justitie woensdag nog niet zeggen.

Sporttas

De politie denkt dat de aangehouden Rotterdammer de "man met de rood-blauwe sporttas" is, naar wie vrijwel vanaf het begin van het onderzoek is gezocht. De verdachte zou ook de man zijn die is gezien toen hij vanaf de Waalkade naar de plaats van de moord liep. Politie en justitie gaan er vanuit dat hij alleen handelde.

Motief

De politie heeft 23 scenario's voor de moord onderzocht, aldus districtschef Aart Garssen. Of de nu aangehouden verdachte in die scenario's voorkwam wilde de politie nog niet zeggen. De Rotterdammer had geen politiek of ethisch motief. Dat verklaarde Van Tooren.

Volgens Van Tooren had de man ook geen verbintenissen met politie of veiligheidsdiensten. Sinds de dood van de activist is vaak gesuggereerd dat de dader iemand zou zijn die door Sévèke werd ontmaskerd als politie-infiltrant in kraakkringen.

Reconstructie

Wat dan wel de reden is geweest om Sévèke op straat dood te schieten, moet volgens Van Tooren nog blijken uit verhoren van de verdachte.

Uit reconstructies van de schietpartij is gebleken dat de schutter de Nijmeegse activist bewust en van dichtbij heeft doodgeschoten. Of er in de jaren negentig een conflict is geweest tussen Sévèke en de verdachte, wilde Van Tooren niet zeggen. In die tijd woonden beiden in Nijmeegse kraakpanden.

Verrast

De politie heeft de vrienden en familie gisteravond op de hoogte gesteld van de aanhouding. De nabestaanden waren volledig verrast over de arrestatie, zegt een woordvoerder. Vorige week was er nog niets dat op een gunstige ontwikkeling wees.

De broer en zus van Sévèke laten weten dat het "een dag van grote emoties" is. Beiden zijn verheugd over de aanhouding van een verdachte, maar blijven nog met de brandende vraag naar een motief zitten.

Geschokt

Familie en vrienden van Sévèke zijn volgens hem geschokt dat de verdachte een bekende uit de kraakbeweging was. De nabestaanden hebben nog geen idee om wie het gaat. Politie en justitie wilden niet zeggen of het motief voor de moord gezocht moet worden in het gezamenlijke kraakverleden.

"We hebben de hoop nooit opgegeven dat de zaak opgelost zou worden. Maar het telefoontje van de politie kwam toch nog als een verrassing. Het is allemaal ineens heel snel gegaan, is ons verteld", aldus Sévèke. "Hoewel we natuurlijk blij zijn, kan een aanhouding nooit herstellen dat er een einde is gekomen aan het leven van en met Louis."

Verwerken

Districtschef Aart Garssen van de Nijmeegse politie zei woensdag te hopen, dat de nu gedane aanhouding het voor familie en vrienden van Louis mogelijk maakt het verlies beter te verwerken. "We zullen het onderzoek nu verder afmaken met dezelfde zorgvuldigheid als waarmee we tot nu toe hebben gewerkt", aldus de politiechef.

De Rotterdammer wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. martt