6 maart 2007

Het water stijgt weer

 dscf9459  Het water in de Waal stijgt weer, maar volgens Rijkswaterstaat hebben we deze keer niets te vrezen. Het zal zeker niet erg hoog worden. Wel is uit voorzorg alle vee uit de uiterwaarden gehaald. Het levert in ieder geval weer plaatjes van een brede rivier op. En een bootje, dat tussen de bomen door voer in de Stadswaard, nabij de Vlietberg. zie de foto's

De rivier dringt zich op (Bron: de Gelderlander)

 

NIJMEGEN – Hollands tafereeltje in de Nijmeegse passantenha­ven. Antieke schuit, wolken en een rivier die zich opdringt aan het land.

 Foto Do Visser

Het water in de Waal is de afgelopen dagen flink ge­stegen. Veehouders haalden gisterochtend hun koeien en paar­den uit de deels ondergelopen uiterwaarden. Het maximum is, zo voorspelt Rijkswaterstaat ,nog niet bereikt. Om 12.00 uur gistermiddag stond het water bij Nijmegen op 11 meter en 18 centimeter boven NAP. Bij Lobith, het geheide ijkpunt voor het gedrag van de rivier, bedroeg de waterstand op dat tijd­stip 13,52 meter boven NAP. En er komt nog meer aan. Voor Lobith wordt voor vandaag een stand van 13,80 meter ver­wacht en voor morgen van 13,95 meter. Bij lange na niet be­dreigend. Voor de vergelijking: in de beruchte jaren 1993 en 1995 piekte de stand bij Nijmegen op respectievelijk 16,31 en 16,52 meter.