8 oktober 2006

Expositie Jos van Gessel

 

 Vanmiddag is in galerie STILLS te Nijmegen de expositie geopend van Jos van Gessel uit Ooij. Deze expostie, welke bestaat uit schilderijen en werken op papier is tm 5 november te bezichtigen op het adres Voorstadslaan 68. De opening werd verricht door Thomas Swinkels, mede-eigenaar van de eerste Bergensche boekhandel. Er zijn tevens werken te zien van Hans van den Boogaard, bestaande uit tekeningen en objecten. Zie de foto's.

 dscf1495

 

 Herinneringen aan Zweden en Finland  (Bron: de Ggelderlander)


Door DORINE STEENBERGEN
Schilderijen met titels als
Tuinhuisje, Russisch huis, Huis van de componist of In het park. Verstilde landschap­pen met een enkel menselijk spoor in de vorm van een bouwwerkje. De mens zelf ont­breekt, op een enkele uitzonde­ring na. In kleurrijke verf ontstaan zo ro­mantische voorstellin­gen die de kijker uit­nodigen binnen te stappen en rond te dwalen. Er zijn vast mensen die in de schil­derijen van Jos van Gessel (1956, Wehl) spontaan de Veluwe of Drenthe herken­nen.
Maar voor wie ooit in het hoge noorden is geweest, vor­men ze vooral herinneringen aan Zweden, Noorwegen, Fin­land. En inderdaad heeft Jos van Gessel, wiens werk nu is te zien in de Nijmeegse galerie Stills, zich laten inspireren door reizen door onder meer Rusland en Scandinavië. Maar mogelijk speelt ook het feit dat hij dagelijks van woon­plaats Nijmegen naar zijn ate­lier in Ooij fietst, hierin een rol. De decors die hij optrekt op papier en doek, voorziet hij met grote precisie van bouw­werkjes die als blikvanger fun­geren. De natuur daaromheen kenmerkt zich door de losse penseelstreek. Ook bij mede­exposant Hans van den Boog­aard (1948, Nijmegen) spelen landschappen de hoofdrol in een combinatie van imaginaire architectuur en natuur. In over­wegend bruine tinten schept hij Oosters aan­doende steden vol ga­lerijen en gangen, ge­welven en koepels, trappen en gesloten deuren, aangevuld met hellingen en ravij­nen. Datzelfde doet hij ruimtelijk in de vorm van houten en bronzen objecten. Het werk laat zich vagelijk associë­ren met de fantasiebouwwer­ken van Escher en nodigt even­eens uit tot binnenstappen en ronddwalen.
De prijzen van Jos van Gessels werk in galerie Stills variëren van 720 tot 3200 euro; dat van Hans van den Boogaard van 400 tot 1800 euro
De dubbelexpositie in galerie Stills, Voorstadslaan 68, is te zien t/m 5 november. Open do. t/m zo.
van 12 tot 17 uur en op afspraak. Zie ook: http://www.galeriestills.nl/


‘Stap binnen en dwaal rond', lijkt de uitnodiging van de schil­derijen van Jos van Gessel uit te drukken. Foto: Galerie Stills