23 september 2006

Alarm voor de Bisonbaai

 

 

dscf0542

 Donderdag verzond Gertjan Altena het volgende bericht naar veel instanties, politici, TV-programma's, redacties e.d.:
Bisonbaai: alarm!!! 
Staatsbosbeheer is donderdag 21-9-2006 onverwachts al begonnen met het kappen van de populieren in de Bisonbaai. Er liggen nu al zo'n 12 hele grote bomen tegen de vlakte. Wij enkele Vrienden van de Bisonbaai zijn er tussen gesprongen en hebben verdere kap verhinderd. De houthakkers vertelden ons dat ze morgenvroeg om 07.00 uur weer present moeten zijn. Dan komen wij dus ook om de kap opnieuw te verhinderen.  Vrijdag bleek de de kap gewoon door te zijn gegaan, nadat een handjevol actievoerders had geprobeerd de kap te verhinderen. zie de foto's.

 

 Vervolg oproep:Wie de Bisonbaai en die bomen ter harte gaat, is welkom om ons mee te helpen. Ook gedurende de dag want wij weten ook niet hoe die gaat verlopen. Maar kom het liefste heel vroeg want dat is het meest cruciale moment.  Het is de bedoeling om de rondleiding 's avonds door te laten gaan. Maar dat is nu wel met een slag om de arm want misschien zit ik dan wel op het buro. Maar dat probeer ik wel te vermijden. Bedankt voor alle steun.   Met vriendelijke groet,   Gertjan Altena,   Namens de Vrienden van de Bisonbaai.

De dreigende naaktheid van de bisonbaan' Door BAS VAN DER HOEVEN (De Gelderlander)

Zaterdag, 23 september 2006 – OOIJ – De boomvellers bij de Bisonbaai stopten met hun werk omdat vier actievoerders de populieren met hun lijf wilden beschermen. De politie moest ingrijpen.


Ondanks protesten gaat de zaag er weer in. Foto: Bert Beelen

„De Bisonbaai zal er naakt bij liggen", zegt activist Gertjan Altena. En wijst naar de bomenrij die moet verdwijnen. „De populieren zijn als een gordijn, dat nu wordt opengeschoven."
Om zeven uur 's morgens zijn Gertjan Altena en Peter Grummels al bij de Bisonbaai. Met afgrijzen hebben ze geconstateerd dat donderdag tien populieren bij de brug aan de Bisonbaai in Ooij zijn gekapt.
Vandaag zijn Nijmegenaren vroeg uit de veren. „We binden ons aan een boom", zegt Peter. „Dan gaan ze echt niet zagen", hoopt Gertjan.
Later voegt Frans Kunst uit Nijmegen zich bij de actievoerders en de aan de dijk wonende Annelies Kunst. Allemaal zijn ze natuurliefhebbers en regelmatig aan de Bisonbaai te vinden. Om te zwemmen en te zonnen.
„Ach, naturist", zegt Gertjan. „Dat vind ik een groot woord. Het is gewoon fijn om in je blote kont te zwemmen."
Om 08.10 uur arriveren de boomvellers. Een half uur later komen twee politieagenten aan wandelen. Met Arnoud van Utrecht, boswachter van Staatbosbeheer. Iedereen stelt zich netjes voor en daarna luisteren de agenten.
Gertjan van Altena legt rustig uit waarom ze deze mooie, oude bomen met hun lijf willen beschermen. „Staatsbosbeheer heeft een beperkte blik. Die kijkt naar een boom als naar een stuk hout, zonder enig gevoel voor het landschap. Deze Canadees-Amerikaanse populieren moeten blijven staan. Uitheems of niet."
Annelies Martens vraagt zich af waarom de boswachter niets zegt. „Ik heb u nog niet gehoord. Jullie beweren dat deze bomen om kunnen waaien, gaan drijven en dan de dijk doorsteken. Wat een onzin."
Boswachter Van Utrecht met hoed en wat onzeker: „U haalt er nu net dat ene aspect uit…"
De agent: „Hoe dan ook, u heeft uw punt kunnen maken. Staatsbos heeft alle procedures doorlopen. Je kunt het niet eens zijn met de kap, maar het mag."
Gertjan: „Als die jongens hun motorzagen starten, ga ik voor de boom staan."

De agent: „Drijf het nu niet op de spits."

Gertjan: „Ik roep iedereen op. Kom maandagochtend naar de Bisonbaai. Red de bomen!"
Gertjan van Altena legt rustig uit waarom ze deze mooie, oude bomen met hun lijf willen beschermen. „Staatsbosbeheer heeft een beperkte blik. Die kijkt naar een boom als naar een stuk hout, zonder enig gevoel voor het landschap. Deze Canadees – Amerikaanse populieren moeten blijven staan. Uitheems of niet."
Annelies Martens vraagt zich af waarom de boswachter niets zegt. „Ik heb u nog niet gehoord. Jullie beweren dat deze bomen om kunnen waaien, gaan drijven en dan de dijk doorsteken. Wat een onzin."

Boswachter Van Utrecht met hoed en wat onzeker: „U haalt er nu net dat ene aspect uit…"

De agent: „Hoe dan ook, u heeft uw punt kunnen maken. Staatsbos heeft alle procedures doorlopen. Je kunt het niet eens zijn met de kap, maar het mag."

Gertjan: „Dat zal wel, maar als die jongens de motorzagen starten, ga ik voor de boom staan."

Agent: „Drijf het nu niet op de spits. Ik zit er niet op te wachten u te arresteren. Daar heeft niemand iets aan."

Gertjan: „Als ik nu wegga, heb ik het gevoel dat ik niets heb gedaan om het kappen te voorkomen. Ik blijf me verzetten."

Agent: „Dan vraag ik u nu mee te komen. U staat onder arrest."

Het is inmiddels 09.02 uur.

Gertjan: „Ik roep iedereen op in verzet te komen. Kom maandagochtend massaal naar Ooij. Red de bomen!"

Sjoerd, Bas en Henk hebben hun brood al op en menig sigaretje. „Soms vind ik een boom te mooi om in te zagen", bekent Bas. „Maar ja, het is je brood."

Even later ronken de zagen en om 09.07 vreet de zaag van Sjoerd zich in de eerste populier. Lerares Annelies Martens geeft de strijd niet op. „Jongens, leg die zagen neer", fleemt ze. „Het is bijna half tien. Koffietijd. Kom, we gaan naar Oortjeshekken. Ik trakteer." Na enige aarzeling ruimen Bas, Sjoerd en Henk de spullen in hun busjes. Op het terras van Oortjeshekken drinken de mannen koffie en steken een sigaretje op. „Dat is voor het eerst in mijn leven dat ik door een onderwijzeres wordt aangezet tot spijbelen", zegt Henk lachend.

Bas: „Als we nu al zeker wisten dat maandagmorgen hier honderd demonstranten staan, konden we zondag wat langer in de kroeg blijven hangen."

Sjoerd: „Maar dat weten we niet."  Bas: „Jammer."

*******************************************************

Boomactivisten naar rechter  (Bron: de Gelderlander 26-09-06)

OOIJ – De politie dreigt met boetes en de aannemer met schadeclaims. Dus zoeken de activisten die de bomenkap bij de Bisonbaai willen verhinderen nu juridische steun.

Gertjan Altena en Peter Grummels, de activisten die de bomenkap bij de Bisonbaai willen voorkomen, zoeken nu juridische en financiële steun. Ze willen een zogenoemde ‘ voorlopige voorziening' aanvragen bij de rechter. De voorzitter van de D66- statenfractie, Pierre Cuypers, wees het tweetal op deze juridische mogelijkheid. Bij een voorlopige voorziening wordt de kap stilgelegd tot uitgezocht is wie gelijk heeft. De actievoerders willen aanvoeren dat de besluitvorming niet zorgvuldig is verlopen. „ Ze hebben het landschap niet goed meegewogen", vindt Altena.
Gistermorgen waren de boombeschermers weer bij de Bisonbaai om de kap van populieren te voorkomen. Vrijdagochtend was het tweetal er in geslaagd de kettingzagen enkele uren het zwijgen op te leggen, maar nu was de sfeer wat minder ontspannen. De kappers wilden doorwerken.
„ Het hinderen van de kap is een gepasseerd station", zei Altena. „We kregen een laatste waarschuwing van de politie. Volgende keer krijgen we een flinke boete en de aannemers dreigen met flinke schadeclaims."
Per e- mail deden de actievoerders een oproep en een Groen­Links-jurist heeft inmiddels zijn steun toegezegd. Altena: „ We hebben bij de gemeente Ubbergen de kapvergunning opgevraagd. We moeten snel handelen, anders zijn er geen bomen meer over."
Staatsbosbeheer is eigendom van het natuurgebied waarin de Bisonbaai ligt. Boswachter Gerrit van Scherrenburg legt nog eens uit waarom Staatsbosbeheer de populieren kapt. „ Het zijn Canadese populieren, een geteelde soort die van nature niet voorkomt in Nederland. We streven in de uiterwaarden naar natuur die zich spontaan ontwikkelt. Daarin past de Canadese populier niet." Bovendien vindt Staatsbosbeheer dat de bomen kaprijp zijn. „Ze zijn tot volle wasdom gekomen, nu komt de periode van aftakeling. De bomen kunnen door afvallende takken gevaar opleveren voor bezoekers van onze gebieden."
De actievoerders zijn niet onder de indruk van deze argumenten. „ Canadees of niet, die bomenrij van negentig populieren staat daar prachtig. Wij blijven ons verzetten."

 GROENLINKS
Protest tegen kap Bisonbaai

De GroenLinksfractie in de gemeenteraad van Nijmegen is fel gekant tegen het kappen van bomen bij de Bisonbaai in Ooij. GroenLinks roept het college van burgemeester en wethou­ders op zich ook te verzetten tegen de bomenkap. Volgens GroenLinks is de Bisonbaai populair bij inwoners van Nijme­gen. ‘ De populieren vormen een markante landmark in het polderlandschap. Het karakter van het gebied wordt door de kap enorm aangetast', schrijft GroenLinks in een persbericht.