Vrijdag heeft een graafmachine vijf bevergangen uitgegraven in het talud van de Erlecomsedam bij de Damkolk in Erlecom. Reden tot dit graafwerk was de ontdekking door rattenvanger Sjors Buchner (uit Ooij) van Waterschappen Gelderland van verse beversporen en het aantreffen van de gangen. Direct daarop waren de bosschages bij de Damkolk al verwijderd, waarna men enige dagen later de graafwerkzaamheden startte. Bij de laatste gang kwam de bever naar buiten en sprong vervolgens in de kolk, waar hij/zij nog geruime tijd bleef rondzwemmen. zie de foto's. |
Graafmachine legt in dijktalud bevergangen bloot
Door BAS VAN DER HOEVEN
Zaterdag, 9 september 2006 – ERLECOM – Met groot materieel zijn vrijdag vijf bevergangen in de dijk bij Erlecom uitgegraven. Bij het openen van de laatste gang sprong de bever over de bak van de graafmachine het water in. Bever en gravers kwamen met de schrik vrij.
Behoedzaam wordt een bevergang in de Erlecomsedam opengemaakt. Foto: Eveline van Elk
„Het zijn flinke beesten", zegt rattenvanger Sjors Büchner van Waterschappen Gelderland. Hij staat aan de rivierzijde van de dijk bij Erlecom en kijkt in een donkere, modderige tunnel. Hier bij een kolk aan de voet van de Erlecomsedam trof de ervaren rattenvanger deze week beversporen aan. „Ze hadden aan de twijgen zitten vreten. Als ik bevervraat in de buurt van een dijklichaam zie, dan ga ik kijken."
Wadend door de poel vond Büchner onder water vijf bevergangen in de dijk.
Gisteren werden de tunnels met een machine opengegraven om te kijken hoe ver de bevers waren doorgedrongen in de dijk.
Dat bleek mee te vallen. De dijkhelling is versterkt met matten en daarop stenen met gaten. Om die stenen vast te houden, zijn onderaan de dijk paaltjes in de grond geslagen. De bevers hebben niet verder gegraven dan de ondergrondse pallisade van geteerd rondhout. „Het zijn uitstekende knagers, maar dat met creosoot geïmpregneerde hout vinden ze vies", zegt Harry Woesthuis. Hij is beverkenner van Staatsbosbeheer, de instantie die de bevers heeft uitgezet in natuurgebied De Gelderse Poort. „Voor Staatsbosbeheer is die enkele keer dat een bever zich aan een dijk vergrijpt, geen reden de dieren te verwijderen", zegt Woesthuis. „Bevers horen hier van oorsprong thuis, ze zijn met toestemming van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in 1993 weer uitgezet. Dit is een leerproces. Hier zijn de bevers gaan graven omdat er een met struweel omzoomde kolk aan de voet van de dijk ligt."
De struiken zijn inmiddels weggehaald. „Dat is een ontmoedigingsbeleid", zegt beverratvanger Sjors Büchner. „Nu vindt de bever geen beschutting meer, daar heeft-ie een hekel aan."
Het Waterschap repareert de dijkhelling en stort de dijkzijde van de poel vol met stenen.
„Dat zijn beveronvriendelijke stortstenen", legt Büchner uit. „Waar die liggen, kan geen bever meer graven."
Woesthuis: „Misschien moeten we bij de herinrichting van het gebied alle plassen aan de dijkzijde gedeeltelijk dempen. Ik ben daar voor."
|