Woensdagmorgen vond in de Matrixx te Nijmegen de gezamenlijke afsluiting plaats van het seniorensportseizoen. Aan deze afsluiting deden ook veel seniorensporters uit Beek mee. Een gezellige ochtend met veel optredens en ontmoetingen tussen jong en oud. Sporters en docenten van o.a. Sport en spel, MBvO,Sportief wandelen en Nordic Walking groepen waren aanwezig. Het startsein werd om 10 uur gegeven door Karl Nooten bekend van "Nederland in beweging", het populaire sportprogramma 's morgen op Nederland 1. Verder waren er o.a. optredens van IDDance; van het Stedelijk Gymnasium, de Jozefschool uit Malden, ID dance etc. Daarna was er D.J. muziek uit de jaren 60 en de mogelijkheid om de Matrixx te bekijken. zie de foto's. |
Uit de Gelderlander van 15 juni.
Matrixx in plaats van pannenkoeken
Bijdragen
Bob van Huët en Leo Klaassen
De Nijmeegse sportconsulent- en docent Marian Schijf gaat volgende week met 300 senioren swingen in The Matrixx. De animo voor ouderensport neemt toe. „Bewegen is het goedkoopste medicijn."
De combinatie Matrixx en senioren ligt niet direct voor de hand. Maar woensdag wordt er in de Nijmeegse dancing plaats gemaakt voor ervaren swingers. Het idee ontstond tijdens een van de bewegingslessen voor ouderen, die Schijf en haar collega's dit seizoen weer in en rond Nijmegen verzorgden. „ We waren bezig te dansen op muziek en toen zei ik ‘ we moeten eigenlijk eens naar de Matrixx'. De respons was erg enthousiast. Dat leek de deelnemers wel leuk. Sommigen kenden The Matrixx alleen van de verhalen van hun kleinkinderen. Toen hebben we daar meteen onze eindactiviteit van gemaakt, in plaats van midgetgolf en pannenkoeken eten." Er komt een jaren zestig party met een ontmoeting tussen jong en oud. Leerlingen van het Stedelijk Gymnasium en van de St.- Jozefschool in Malden geven dansdemonstraties.
Het geheel wordt geopend door fysiotherapeut Carl Nooten, bekend van de ochtendgym de op tv. Hij verzorgt de warming- up.
„ Dat was een cadeautje van de gemeente Nijmegen." Al 25 jaar is Marian Schijf bezig ouderen fit te krijgen en te houden. Pas de laatste jaren erkennen gemeenten en de centrale overheid dat „bewegen het goedkoopste medicijn wordt, met prettige bijwerkingen", zoals Schijf het verwoordt. De subsidies zijn nog altijd te gering, maar de geldstroom groeit wel gestaag.
Voor die erkenning heeft Schijf moeten knokken. „ Wekelijks doen we bewegingslessen. Voor de Sportservice Nijmegen, maar ook voor de omliggende gemeenten. Daarnaast hebben we clubjes voor ouderen. De bedoeling is dat mensen fit blijven om hun algemene dagelijkse levensbehoeften te kunnen verrichten." Het verzorgen van sportlessen voor ouderen is eigenlijk net iets meer dan liefdadigheid, vindt Schijf. „ We verdienen er salaris mee, maar het wordt nog niet als een echt beroep gezien.
Voorzichtig komt nu toch de erkenning van het belang van ouderensport. Door te bewegen versterk je de spieren en heb je minder kans om te vallen. De sociale contacten tijdens de lessen zijn net zo belangrijk." Schijf constateert in de praktijk inmiddels ook een scheiding tussen de nieuwe senioren en de mensen boven de zeventig. De laatsten zien sporten vaak een luxe die men zich daarvoor niet heeft kunnen veroorloven. Vijf euro voor sportlessen vindt men daarom aanvankelijk te duur.
Maar dat verandert. Schijf: „Mensen er bewust van maken dat bewegen net zo belangrijk is als eten en drinken, daar zijn we veel mee bezig." De nieuwe ouderen – zeg maar de fans van Stones en Beatles – verwachten daarentegen trendy sportlessen en zijn ook kritischer naar de docent.
Schijf en haar collega's volgen een speciale opleiding voor het sporten met chronisch zieken: „Mensen willen sporten met verantwoord kader. Een beetje aanklooien is er niet meer bij. Nordic walken bijvoorbeeld, maar wel op een verantwoorde manier. Daarmee hebben we de laatste twee jaar meer mensen aan het sporten gekregen dan in de afgelopen tien jaar."