Vrijdagmiddag nam Roel de Jonge, wijkagent te Wijchen, afscheid van de politie. Roel heeft ruim 40 jaar bij de overheid gewerkt, waarvan 34 jaar bij de politie en daarvan 23 jaar bij de politie in Wijchen. Op indrukwekkende wijze werd hij in een open auto, voorafgegaan door een gecombineerde doedelzakband en veel politiemensen door het centrum van Wijchen vervoerd, waar hij op zijn manier afscheid van de bevolking kon nemen. Vervolgens volgde een druk bezochte receptie in Kasteel Wijchen. zie de foto's
|
We controleerden ze helemaal kapot’
WIJCHEN – Hij gelooft heilig in de heilzame werking van boetes. Praten is mooi, maar streng optreden heeft ook zo zijn voordelen. Roel de Jonge weet waar hij over praat. Hij heeft er 34 jaar politiewerk opzitten. Waarvan 23 in Wijchen.
Brigadier Roel de Jonge gaat de politie na 34 jaar verlaten. Hij werkt sinds 1983 in Wijchen: ? We zijn strenger, maar daardoor is het veiliger.? Foto: Ger Loeffen
De komst van de gemeentepolitie heeft Wijchen geen windeieren gelegd. De plaats kreeg door de gemeentelijke herindeling ruim twintig jaar geleden meer dan 25.000 inwoners en had daardoor recht op gemeentepolitie. Roel de Jonge maakte van de gelegenheid gebruik om het Utrechtse korps voor het Wijchense te verruilen. De criminelen hebben het geweten. „De rijkspolitie had op z’n hoogst een auto op de weg. Toen de gemeentepolitie werd ingevoerd, werd er ineens 24 uur per dag gesurveilleerd en dat ook nog eens met drie wagens“, vertelt de 58-jarige Roel de Jonge. Inbrekers kwamen toen nog veel van buiten Wijchen, maar hun dagen waren geteld. „We hebben ze gewoon kapot gecontroleerd. Wie ’s nachts Wijchen binnenkwam, liep een grote kans om te worden gecontroleerd. Toen ze dat wisten, meden ze het dorp.“
De strenge aanpak van toen bewijst ook nu volgens de scheidend brigadrier – hij treedt vervroegd uit – nog steeds zijn nut. „Waar ik me een paar jaar geleden echt zorgen over maakte, was de overlast door jongeren. Dat dreigde uit de hand te lopen. We hebben het een tijd met praten proberen op te lossen, maar dat hielp niet. Nu zitten we ze behoorlijk achter de vodden. Wie loopt te zieken, gaat zonder pardon op de bon. We laten het de ouders ook weten. En dat werkt. Het is nu onder controle. We kennen ze allemaal bij naam“, aldus De Jonge.
Al met al valt het met de criminaliteit in Wijchen wel mee. Volgens De Jonge is het een levendige maar veilige gemeente. De massale vechtpartijen tijdens kermissen en carnaval zijn verleden tijd. „Ook die klanten hebben we keihard aangepakt. Ook nu zijn er weleens vechtpartijen in het centrum, maar ik kom er altijd achter wie de verantwoordelijken zijn. Het kan twee weken duren, maar ik pak ze “, geeft hij het succes van streng optreden nog eens aan.
De Jonge herinnert zich een inbraak in Zaal Verploegen. De inbreker ging er in een auto vandoor. „Onze dienstauto stond een eind weg, dus vorderde ik de wagen van Verploegen en we gingen er achter aan. Ik heb uiteindelijk een waarschuwingsschot gelost om de inbreker tot stoppen te dwingen. Dat leverde me een berisping op, maar ik had de zaak wel opgelost. En die auto bleek ook nog gestolen.“