4 juni 2024

Pijnvrij wandelen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse

 Wandelaars, militairen en nieuwkomers doen ieder jaar weer mee aan de Nijmeegse Vierdaagse en deze befaamde, prestigieuze wandeltocht kent ieder jaar heel wat ‘winnaars’, maar ook de nodige afvallers. Niet zo verwonderlijk, want er doen namelijk zo’n 42.000 mensen mee van over de hele wereld. De wandeltocht der wandeltochten is ook niet zomaar een wandeltocht; door de glooiende landschappen van Nijmegen en omgeving is het stevig doorwandelen tijdens de vaak zomerse warmte. Dit moet je aankunnen en dat vergt dus de nodige voorbereiding. Voorbereiden op de Nijmeegse Vierdaagse. Iedereen die zich voorbereidt op deze fameuze wandeltocht weet dat de afstanden lang zijn, heel lang. Het mag namelijk nooit onderschat worden wat vier dagen lang 30, 40 of 50 km per dag wandelen inhoudt. De voorbereiding ligt ‘m dus niet in de beste wandelschoenen kopen bijvoorbeeld, maar in je lijf voorbereiden op zulke afstanden lopen (op de beste wandelschoenen, dat dan weer wel!). Dat betekent dus met regelmaat lange afstanden wandelen gedurende het jaar, ook tijdens warm weer; aangezien dat de omstandigheden meestal zijn tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Wie de wandeltocht heeft volbracht mag rekenen op het Vierdaagsekruis, dat door de koning is erkend.

Blessures zijn de grootste vijand

We kunnen het zo stellen dat beginnen aan de Nijmeegse Vierdaagse betekent dat je blessure vrij moet zijn en over een goede conditie moet beschikken. Wandelen met een paardenkus op je bovenbeen is dus vrijwel onmogelijk vol te houden. De wandeltocht is écht een aanslag op je lijf namelijk.

Fysiotherapeut vooraf bezoeken

Wie kampt met een sluimerende blessure, moet echt voortijdig actie ondernemen om fit te zijn voor de Nijmeegse Vierdaagse. Dat houdt dus in dat ook klachten aan de armen moeten worden meegenomen hierin, want onderschat het niet wat het betekent om zo lang te moeten lopen met pijn in bovenarm bijvoorbeeld. Rug en beenklachten, daarvan begrijpt iedereen dat je niet aan zo’n intensieve wandeltocht kunt beginnen, maar pijn aan de arm? Dat willen we nog weleens onderschatten. Niet doen. Bezoek in dergelijke gevallen altijd eerst een fysiotherapeut.

Dit geldt ook voor zwakte in de enkels. Wie met enige regelmaat de neiging heeft om door de enkels te gaan, moet zeker een goede fysio zoeken om daar oefeningen van te krijgen. Vaak kun je er ook fysio fitness oefenen, zo kun je je algehele conditie omhoog halen en de beste voorbereiding treffen op de intensieve wandeltocht.

Voeten laten behandelen

Voeten verdienen extra aandacht voordat je aan de Nijmeegse Vierdaagse begint! Bezoek een pedicure om eventueel ingroeiende teennagels te behandelen, want iets wat nu nog een futiliteit lijkt, kan enorm opspelen tijdens lange wandelingen. Reken ook vooral op veel blaren tijdens het lopen, maar daar heeft de organisatie een pasklaar antwoord op: langs de weg zijn posten waar blaren geprikt en behandeld kunnen worden, dat scheelt dus al.

Een goede lichamelijke voorbereiding is ontzettend belangrijk voordat je aan de Nijmeegse Vierdaagse begint, begin zeker al een half jaar van tevoren met de uiteenlopende voorbereidingen en zorg er ook vooral voor dat je zo nodig afvalt: dat kan het verschil maken.