17 november 2013

Lezing en beeldpresentatie L. Savenije in het Bevrijdingsmuseum 28 november a.s.

Lezing en beeldpresentatie L. Savenije in het Bevrijdingsmuseum 28 november a.s.

 

‘Aan gene zijde – Auf beiden Seiten. Verzet en collaboratie rond de Duits-Nederlandse grens, 1940-1944’.

Op 10 mei 1940 werden de wijzers van de klok in Nijmegen een uur en veertig minuten vooruit gezet. Voortaan gaf de klok van de Stevenskerk dezelfde tijd aan als op de Potzdammerplatz in Berlijn. Met het gelijkschakelen van de klok kwamen Kleef en Nijmegen dichter bij elkaar te liggen. Een bezoek over de grens betekende niet langer een reis in de tijd. Tegelijkertijd groeide de afstand tussen Duitsland en Nederland gedurende en door de Tweede Wereldoorlog gevoelsmatig misschien wel meer dan ooit. Juist aan de Nederlands-Duitse grens was dit merkbaar. Het grensverkeer kreeg tijdens de Duitse bezetting van Nederland onvermijdelijk een ander karakter.

In zijn lezing met beeldpresentatie op 28 november a.s. zal Lennert Savenije aandacht besteden aan het leven in de grensstreek tot aan Operatie Market Garden in september 1944. Welke grensoverschrijdende activiteiten vonden er tijdens de oorlog in de regio plaats? Op wiens initiatief en met welke gevolgen? Aan de hand van drie thema’s, werken, samenwerken en tegenwerken, zal hij laten zien welke grenzen er tijdens de oorlog werden geslecht en getrokken.

Lennert Savenije werkt als junior onderzoeker bij de afdeling Geschiedenis van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij schrijft een proefschrift over Nijmegen tijdens de Tweede Wereldoorlog waarin de aandacht in het bijzonder uitgaat naar de fenomenen verzet en collaboratie. De thematiek van de grensregio speelt in dit onderzoek een belangrijke rol. Naar verwachting zal het onderzoek in september 2014 in boekvorm verschijnen.

De avond wordt georganiseerd i.s.m. de Duits-Nederlandse Vereniging ‘Nachbarn ohne Grenzen’. De lezing wordt gehouden in het Nederlands, maar vragen en opmerkingen kunnen gerust in het Duits gesteld en gemaakt worden.

Lezing: 28 november 2013 van 19.30-21.30 uur (incl. pauze), zaal open vanaf 19.00 uur.

Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek

Entreeprijs: € 5,-. Leden Nachbarn ohne Grenzen: gratis.

Informatie en reserveren: 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nlwww.bevrijdingsmuseum.nl

Facebook: /Bevrijdingsmuseum

Twitter: @bevrijding; @liberationNL