18 juli 2024

2e Dag van de Vierdaagse. Roze Woensdag

Woensdag was de Tweede Dag van de Nijmeegse Vierdaagse. De z.g. Roze woensdag. Alles stond in het teken van de kleur roze. Deze dag waren er 44626 wandelaars van start gegaan en zijn er 1066 uitgevallen. De foto’s zijn gemaakt op de Waalkade in Nijmegen. zie de foto’s deel 1; deel 2;  deel 3;  deel 4. (komen nog)

18 juli 2024

Gerard en Door Phoelich – Beers uit Groesbeek 60 jaar getrouwd.

Burgemeester Mark Slinkman met het diamanten bruidspaar Phoelich-Beers. Foto Peter Hendriks

Op woensdag 17 juli waren Gerard Phoelich (85 jaar) en  Door Phoelich-Beers uit Groesbeek 60 jaar getrouwd . Reden voor burgemeester Mark Slinkman van de gemeente Berg en Dal om hen te komen feliciteren. Vooraf had hij een ingelijste huwelijksakte en een bloemstuk laten bezorgen. Ze hebben elkaar 61 jaar geleden in het bruin café De Baalbar in Nijmegen leren kennen. Door kwam daar wel eens met haar vriendin maar later kwam ze er alleen en ontmoette ze Gerard. Na 1 jaar verkering zijn ze in 1964 getrouwd in de noodkerk  aan de Bremstraat bij pastoor van de Heuvel. Gerard was timmerman en is op 14 jarige leeftijd begonnen bij Janssen timmerbedrijf – daar heb ik het vak geleerd aldus Gerard -aan de Papengas in Nijmegen en is 3 jaar naar de avondschool geweest. Hij heeft o.a, tot aan zijn pensionering, 21 jaar bij aannemersbedrijf Driessen – Bögels in Groesbeek gewerkt. Door is op haar 14de gaan werken bij wasserij Oldenhof in Mook waar ze 14 jaar gewerkt heeft. Daarna heeft ze diverse  schoonmaakadressen gehad zoals bij de Radboud en bij de politie in Nijmegen. Ze hebben 2 kinderen, een zoon en een dochter en  4 kleinkinderen. Gerard is al 23 jaar secretaris-penningmeester van Seniorenvereniging Sionsheuvel en draait voor hen o.a. bingo en ook. Samen zijn ze in het begin met een tent, later een toercaravan  op vakantie gegaan in de regio. Na hun trouwen hebben ze 6 weken in Nijmegen gewoond, later bij Door haar broer op de Stekkenberg en bij Door haar zus aan de van Nispenstraat. Daarna naar de huidige woning aan de Hogeweg 4 in Groesbeek, welke door Gerard zelf in 1967 gebouwd heeft. Het feest is inmiddels gevierd met familie ,vrienden en bekenden. Diamanten bruidspaar, van harte gefeliciteerd!

17 juli 2024

Grote brandweerinzet in Groesbeek

Brandweer aan de Industrieweg in Groesbeek

In de nacht van dinsdag op woensdag werden de brandweerkorpsen van Nijmegen, Groesbeek en Ubbergen gealarmeerd voor een “zeer grote brand” op het bedrijventerrein aan de Industrieweg in Groesbeek. Ook de ambulancedienst en de politie waren aanwezig. Een medewerker van het beveiligingsbedrijf Top beveiliging uit Mill had tijdens zijn ronde over het industrieterrein geconstateerd dat er rook onder het dak uit kwam van aannemersbedrijf Janssen-Groesbeek aan de Industrieweg. In het pand bleek niemand aanwezig te zijn en ook niemand kende het telefoonnummer van de eigenaar. In eerste instantie kon men er niet bij komen en de brandweer schaalde op zodat er op een gegeven moment meer dan 10 brandweerwagen, waaronder twee hoogwerkers, alsmede de brandweer van Ochten en  Heteren ter plaatse waren. Ook Beneden-Leeuwen was gewaarschuwd. En intussen was er ook nog een brand in Nijmegen. Toch gelukte het de brandweer om via de binnenzijde het vuur, dat vermoedelijk in de kantine was ontstaan, te doven en na een paar uur kon iedereen weer vertrekken. 

15 juli 2024

Marieke Derks loopt voor Vlinderkindjes tijdens de Vierdaagse.

Ik loop voor Dax en Yade, de vlinderkindjes die wonen in de gemeente Berg en Dal (mijn werkgever). Ik doe dit ook voor onze oud-collega Jan de Haan, de opa van Dax. Onze blaren zullen helen, maar voor deze kindjes blijven ze altijd. Ik probeer zoveel mogelijk donaties binnen te halen, om bij te dragen aan onderzoek om deze kindjes in de toekomst hopelijk een goed en fijn leven te geven. Groeten en graag tot ziens langs de kant,
Marieke Derks   website

Tijdens de Vierdaagse loop ik me de blaren, voor een toekomst zonder blaren voor alle vlinderkindjes. Wat is de vlinderziekte, epidermolysis bullosa (EB)? Epidermolysis bullosa (EB) is een erfelijke, vooralsnog ongeneeslijke huidaandoening die blaren op de huid doet ontstaan. Door een defect in een van de genen die de eiwitten aanmaken die voor de hechting zorgen van de verschillende lagen waaruit een huid bestaat is die hechting verstoord. Hierdoor sluiten de verschillende huidlagen niet goed op elkaar aan. Door de wrijving tussen de ‘loszittende’ huidlagen ontstaan er blaren en andere beschadigingen op de huid en de slijmvliezen. Samen sterk voor genezing van een ernstige huidaandoening

15 juli 2024

Herdenking op Canadese erebegraafplaats in Groesbeek.

Burgemeester Mark Slinkman bij de herdenking op de Canadese erebegraafplaats.

Militairen en politiemensen uit diverse landen die aan de Nijmeegse Vierdaagse meedoen hebben maandagmorgen 15 juli de Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek bezocht. Daar herdachten ze de Canadese militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog sneuvelden in de regio.  Er liggen 2617 militairen begraven in Groesbeek. Het was een  indrukwekkende herdenking, waarbij o.a. de burgemeesters van Berg en Dal, Mark Slinkman, en Nijmegen, Hubert Bruls, alsmede de marsleider van de Vierdaagse, Henry Sackers, kransen legden bij het monument. Verder werden er kransen gelegd door diverse militaire vertegenwoordigers uit diverse landen, politiemensen en door leden van het Faces to Graves team. Albert de Valk maakte de foto’s. zie de foto’s.

14 juli 2024

Ongeval op terrein Canadese begraafplaats in Groesbeek

Ongeval Canadese begraafplaats in Groesbeek.

Zondagavond rukten de politie, de vrijwillige brandweer van Groesbeek, ambulance en zelfs de Provinciale Waterstaat uit voor een ongeval op het terrein van de Canadese erebegraafplaats in Groesbeek. Een bestuurster van een personenauto, die vermoedelijk onder invloed verkeerde, was het terrein van de begraafplaats opgereden, nadat ze al eerder een paal geraakt had, en belandde vervolgens naast de hoofdingang in het hekwerk van de begraafplaats. De melding was waarschijnlijk zodanig, dat alle hulpdiensten ingeschakeld werden. De vrouw is in de ambulance onderzocht en kon vervolgens mee naar het politiebureau. De auto is door een berger uit het hek gehaald.

14 juli 2024

Koning of docent? Koningin Máxima beleeft een sportieve middag op school in Ermelo

(ingezonden)Op woensdagmiddag 19 juni 2024 bezocht koningin Máxima het Gelderse Ermelo voor een bijzondere gelegenheid. De koningin opende namelijk het nieuwe schoolgebouw van het Emaus College, een school die voortgezet speciaal onderwijs biedt aan ongeveer 150 leerlingen in de leeftijd van 12 tot 20 jaar. Opening van het Emaus College. Het bezoek begon rond 14:30 uur toen koningin Máxima arriveerde in Ermelo. Na een hartelijk welkom en een korte ceremonie op het schoolplein, waarbij de koningin officieel het nieuwe gebouw opende, volgde een uitgebreide rondleiding door de school. Tijdens deze rondleiding kreeg Máxima de gelegenheid om verschillende faciliteiten van de school te bekijken, waaronder ontspanningsruimtes, het schoolplein en diverse praktijklokalen voor techniek, beeldend vormen en koken. Educatieve activiteiten. In een van de lokalen sprak koningin Máxima met leerlingen die bezig waren met een project over Thailand. Dit leverde een komisch moment op toen de koningin opmerkte dat een foto van haar en de koning tijdens een staatsbezoek aan ‘Thailand’ eigenlijk in Indonesië was gemaakt. Het toonde niet alleen haar scherpe oog voor detail, maar zorgde ook voor een luchtige sfeer in de klas. En zo bewijst: fouten maken is menselijk. Een wijze les voor in de rugtas van de kinderen. (lees hieronder verder)

Lees verder...
14 juli 2024

DUBBELEXPOSITIE ZALMPODIUM

Zaterdag 27 en zondag 28 juli hangt het Zalmkerkje in Millingen aan de Rijn vol met werk van Toos van Aalst en Miriam Fleuren. Toos van Aalst heeft zich gespecialiseerd in het schilderen van bloemen en bloemstillevens. Haar motto:  “Er zijn in deze wereld van geweld en onrust ook nog veel mooie dingen “ In olieverf legt zij op doek de verstilde bloemenpracht vast, elk schilderij een wereld apart. Miriam Fleuren is een fijnschilderes en werkt met eeuwenoude technieken. Geen grote kwast of paletmes, maar superdunne penselen, waarmee zij zo realistisch mogelijk werkt. Haar werk in olieverf is heel divers van aard en is een ingehouden protest tegen materialisme en hedonisme. Vooral dieren hebben haar volle aandacht en komen soms in spannende, magisch-realistische  setting op het doek. 27 en 28 juli  van 11.00 tot 17.00 uur. Zalmstraat 8  Millingen aan de Rijn vrij entree. zalmpodium.nl

13 juli 2024

50 jaar Kegro deuren In Groesbeek.

v.l.n.r wethouder Irma van de Scheur, Jan Kersten en zoon Koen van Kegrodeuren.

Kegro deuren in Groesbeek bestaat 50 jaar. Dat werd vrijdag 12 juli gevierd in het bedrijf. Wethouder Irma van de Scheur was een van de sprekers bij dit jubileum gebeuren.