17 september 2019

Historisch paneel in Beek onthuld.

Onthulling historisch paneel 1944 in |Beek

In september 2014 zijn in het kader van 70 jaar Market-Garden  een 12-tal historische informatiepanelen geplaatst in Groesbeek. Het jaar erop volgde plaatsing van een 5-tal panelen in Kranenburg, Nütterden en Donsbrüggen. Op voorspraak van Vereniging Behoud Dorpsgezichten binnen het platform Monument en Landschap Berg en Dal, volgde in 2017 het paneel Karl Leisner te Groesbeek en een jaar later panelen in Leuth en Heilig Landstichting. Op maandag 16 september 2019, werd een nieuw Historisch Paneel onthuld in het centrum van Beek. Dit gebeurde langs de Rijksstraatweg nabij de Waterstraat voor de parkeerplaats van Rustenburg. Het paneel toont oude foto’s uit Beek genomen in 1944. Herman Leensen maakte de foto’s. zie de foto’s.

 

16 september 2019

Mevrouw Annie Peters-Wullings 100 jaar

Maandag 16 september wierde mevrouw Annie Peters-Wullings, wonende in “De Bosrand” (bij de Vijverhof) in Berg en Dal haar 100e verjaardag. Reden voor burgemeester Mark Slinkman van de gemeente  Berg en Dal om haar te komen feliciteren. Hij had een prachtig bloemstuk namens de gemeente meegebracht. Mevrouw Peters werd deze dag omringd door veel van haar kinderen, kleinkinderen en een van de achterkleinkinderen.

Lees verder...
16 september 2019

Boerenmaasjazz en Marieke van Ruitenbeek vierden de vrijheid.

Boerenmaasjazz en Marieke van Ruitenbeek in Groesbeek.

“Vier de vrijheid met Boerenmaasjazz en Marieke van Ruitenbeek bij La Vie & Passie in Groesbeek. Dat was het thema voor de zondagmiddag. Boerenmaasjazz en zangeres Marieke van Ruitenbeek verzorgden zondagmiddag 15 september een optreden in restaurant La Vie & Passie in Groesbeek. Het is de week van de herdenking (75 jaar vrijheid) dus aansluitend serveerde La Vie & Passie een Vrijheidsmenu. Leuke muziek en lekker eten was het devies. Boerenmaasjazz is een nieuw format van muziek maken. Begeleid door een combo-uit-een-blikje verkennen Marieke van Ruitenbeek (zang), Thed Maas (trompet) en Gerard de Boer (saxofoon) de wereld van de jazz. Van jazz oude stijl tot aan jazz zoals die vandaag de dag in de krochten van de internationale jazzclubs gespeeld wordt. Maas en De Boer waren daar en geven de traditie door. Van Ruitenbeek https://www.mariekevanruitenbeek.nl/) is een veelzijdige artieste. Ze zingt jazz met de mannen van Boerenmaasjaaz maar bracht net zo gemakkelijk onlangs haar goed ontvangen eerste album uit met zelfgeschreven Nederlandstalige nummers. Een aanrader. Het werd een gezellige middag. zie de foto’s

16 september 2019

Molen de Duffelt in Kekerdom

Molenaar Rieken toont de “herontdekte” kruilier.

De molen de Duffelt in Kekerdom was ook geopend tijdens de Open Monumentendagen. Deze molen bestaat inmiddels 150 jaar en is onlangs in andere handen overgegaan. De vorige eigenaar Guus Dodemont heeft de molen verkocht aan Jack Bongers, die zelf woonachtig is op het Jachthuis, achter de molen. Deze heeft grootse plannen met de molen en wil alles wat aantrekkelijker maken voor bezoekers en de molen een grote opknapbeurt geven. Maar deze zondag was de molen geopend voor bezoekers en die kwamen talrijk. Zo konden ze o.a. de “kruilier”bekijken, die al jaren achter de molen had gestaan maar die eindelijk “echt ontdekt” was. Men wil deze kruilier weer op zijn originele plek van vroeger plaatsen zodat de molen weer met de hand bediend kan worden. Overigens was dat niet de enige ontdekking. Onder de molen werd ook een oude aardappelkelder ontdekt.In de molen kon via een presentatie bekeken worden, wat de plannen voor de molen zijn. En dat ziet er aantrekkelijk uit. zie de foto’s (komen nog)

16 september 2019

Activiteiten rond Open Monumentendag in Kekerdom

Het terras bij de Laurentiuskerk in Kekerdom

Ook in Kekerdom werd op zondag 15 september de “Open Monumentendag” gehouden in en rond de H. Laurentiuskerk. Zo werd er gestart met een H. Mis met medewerking van het Laurentiuskoor en hield Johan Bekhuis daarna een lezing over de Millingerwaard. Er werd een dorpswandeling gehouden, er werd Tapas gewgeten en er werd een orgelconcert gehouden. In de middag was er in de kerk een concert door Couleur Locale. Buiten op het “feestplein” was een terras met daar omheen diverse kraampjes kunst, oude ambachten, hapjes en drankjes. Bezoekers konden zich met de Zonnetrein van de Stichting van Steen en Natuur laten vervoeren. zie de foto’s (komen nog)

16 september 2019

Brocante Fair in Berg en Dal

De bezoekers kregen een gratis roos aangeboden.

Zondag 15 september werd er op het terrein van Hotel Erica (Fletcher Group) in Berg en Dal een Brocante Fair gehouden, welke druk bezocht werd. Er deden 30 “brocanteurs”mee die hun mooiste vondsten aanboden. De volgende Fair wordt op 13 september 2020 gehouden. Voor informatie zie www.zielsgelukkigverbinding.nl zie de foto’s (komen nog)

16 september 2019

Bevrijdingsfestival bij Vrijheidsmuseum in Groesbeek.

Kinderen konden voelen hoe het is om aan een parachute te hangen.

Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek organiseerde op zondag 15 september voor het eerst een Bevrijdingsfestival in en bij het nieuwe museum. Naast het festival was er een Kindervrijmarkt. Er waren diverse muzikale optredens door o.a. de Bill Baker’s Big Band, zangeres Suzanne Menheere, Band of Four Brothers en Harmonie Tarcisius. Exodus Evacuatiegroep beeldde de evacuatie in ’44-’45 uit en kinderen konden geschminkt worden of meedoen met een hoepelworkshop, gegeven door La Hoop. Daarnaast waren er op het museumterrein historische jeeps aanwezig en oude Citroens. Verder was er een  radioshow met zend- en ontvangstapparatuur uit WO2  en kon men met behulp van een GreenScreen een leuke historische foto ter gelegenheid van 75 jaar Vrijheid maken door PicsPoint Fotografie laten maken. Kinderen konden bij de Parachutegroep Holland voelen hoe het was om aan een parachute te hangen. zie de foto’s (komen nog)

16 september 2019

Wethouder Sylvia Fleuren geeft “startschot” Euregio Vrijheidswandeling.

Openingshandeling Euregio Vrijheidswandeling

De meeste lopers waren zondagmorgen al vroeg vertrokken vanaf het Vrijheidsmuseum in Groesbeek maar om 11.00 uur deed wethouder Sylvia Fleuren van de gemeente Berg en Dal het officiële startschot. Dat was het tijdstip dat ook gehandicapten van start gingen vcoor deze tocht. Na haar toespraak en de onthulling van een van de bordjes waarop tekeningen , gemaakt door kinderen van basisschool Vossenhol uit Groesbeek staan, deed ze de “openingshandeling van de tweede start, samen met Zyfa en Kyra van de re-actorgroep uit Huissen, die ook een stukje meeliepen. zie de foto’s (komen nog)

15 september 2019

Berg en Dal herdenkt 75 jaar bevrijding met prachtige taptoe.

De deelnemende korpsen bij de taptoe in Groesbeek

Op zaterdag 14 september organiseerde de gemeente Berg een Dal, ter viering van de herdenking van 75 jaar bevrijding, een grote taptoe op het marktplein in Groesbeek. Der ongeveer 3000 bezoekers konden kijken en luisteren naar geweldige optredens van 6 muziekkorpsen, t.w. twee jeugdkorpsen (Jong Pasveer uit Leeuwarden en Jong DVS uit Katwijk) en drie seniorkorpsen (Show en Marchingband Juliana uit Amersfoort, Show en Marchingband Exempel uit Empel en Showband Irene uit Ede). De Nijmeegse Drumfanfare Michaël verzorgde het voorprogramma. Burgemeester Mark Slinkman kwam na dit voorprogramma aanrijden in een militaire jeep, vergezeld van de 93 jarige heer Verduijn uit Millingen aan de Rijn. Staande in de jeep heette burgemeester Slinkman, samen met wethouder Sylvia Fleuren, die naast de jeep stond,  de bezoekers welkom. Mark Slinkman en Sylvia Fleuren: “Vrijheid is het waard om bij stil staan te staan. Dat doen we in de maand september met elkaar op veel verschillende manieren. Een taptoe is natuurlijk vooral een vrolijk spektakel. Maar het is ook een moment waarop we ons realiseren dat onze inwoners meer dan 75 jaar geleden geen vrijheid hadden. Geen vrijheid om ongedwongen samen te komen en grenzeloos te genieten van muziek.’’ Het werd een geweldige avond met prachtige optreden en na afloop verlieten de muziekkorpsen onder luid applaus het taptoe terrein. zie de foto’s (komen nog)

Lees verder...