13 juli 2020

Brandweer Millingen naar Leuth .

De vrijwillige brandweer van Millingen aan de Rijn moest maandagmiddag uitrukken omdat er een buitenbrand was gemeld aan de Haafakker in Leuth. Ter plaatse bleek dat een buurtbewoner met een onkruidbrander aan het werk was geweest, waarbij een heg had vlamgevat.  Een buurtbewoner had via 112 de brandweer gebeld maar de bewoner zelf had het vuurtje al geblust. En zo kon de brandweer weer snel terug naar de kazerne in Millingen aan de Rijn.

 

13 juli 2020

Ali en Wijnand Beers uit Berg en Dal 65 jaar getrouwd.

Het briljanten bruidspaar Beers-Heinsius

Ali (83) en Wijnand (84) Beers-Heinsius uit Berg en Dal waren op maandag 13 juli 65 jaar getrouwd. Dat hadden ze zondag 12 juli al in familiekring gevierd op de boerderij van hun zoon in de Horst.  Er was een feest gepland maar dat kon door het Coronagebeuren niet doorgaan. Toch waren ze blij met het feestje dat ze gehad hebben. Van de zijde van het gemeentebestuur hadden ze deze keer alleen en bloemstuk gehad omdat ook de burgemeester niet aanwezig was door de Coronaperikelen. Wijnand heeft zijn werkzame leven in de bouw gewerkt, voornamelijk als ijzervlechter en zegt deze tijd nu te benutten door “lekker uit te rusten”. Maar na zijn pensionering was hij nog jarenlang actief op de camping Bij Ons van zijn zoon Marco en op de boerderij van  zoon Jan in de Horst. Ali was hoofdzakelijk huisvrouw maar was regelmatig actief om anderen in de huishouding te helpen en was ze fan van de Bingo.  Samen genieten ze en maken elke dag nog een behoorlijke wandeling door Berg en Dal. Het echtpaar heeft 7 kinderen, waarvan 4 dochters en 3 zonen. Daarbij hebben ze 14 kleinkinderen en 10 achterkleinkinderen met de verwachting, dat er in september een 11e achterkleinkind bij komt. Briljanten bruidspaar, van harte gefeliciteerd!

13 juli 2020

Juf Yvonne neemt afscheid van de Kekerdomse basisschool.

Juf Yvonne bij haar afscheid.

Juf Yvonne Derksen uit Kekerdom had afgelopen donderdag 9 juli haar laatste werkdag als juf van groep 1/2 van basisschool Sint Laurentius in Kekerdom. En natuurlijk was dat geen gewone lesdag, maar een echte feestdag. ’s Ochtends werd ook nog het afscheid van groep 8 gevierd, de middag stond helemaal in het teken van haar afscheid. Vanaf 1982 is juf Yvonne al werkzaam in het onderwijs en vanaf 1998 op basisschool Sint Laurentius in Kekerdom. Al die jaren was ze een zeer betrokken juf en heeft ze zich enorm ingezet voor de leerlingen van de school.  Juf Yvonne was een echte zangjuf. Met haar leerlingen zong ze veel en ook tijdens de kerstviering konden we genieten van haar mooie stem. De school had nog geen schoollied en ter gelegenheid van haar afscheid heeft de school een schoollied laten maken. De afgelopen weken hebben de leerlingen geoefend om het schoollied voor het eerst aan Juf Yvonne te laten horen en wat klonk het mooi!  Het was een bijzondere dag met aan het einde een feestelijk uitzwaaimoment voor de leerlingen en ouders, uiteraard coronaproof. Het was een mooie dag voor juf Yvonne en voor de leerlingen. Nu kan ze lekker gaan genieten van haar kinderen en kleinkinderen!

12 juli 2020

Henk en Els Burgers 50 jaar getrouwd.

Het gouden paar Els en Henk Burgers

Op zaterdag 11 juli vierden Henk en Els Burgers-Janssen uit Beek hun 50 jarig huwelijksfeest. Ze vierden dit met familie en vrienden bij  camping Nederrijkswald aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek, nadat ze eerst een huifkartocht hadden gemaakt. Henk staat bekend als de fluitende postbode van vroeger in Beek. Jarenlang maakte hij deel uit van de vrijwillige brandweer in Ubbergen en daarbij was hij ook vele jaren vrijwilliger bij zorgcentrum ’t Höfke in Beek. Els heeft een passie voor de tuin en deed jaren mee met de opentuinen dagen. Daarbij heeft haken als hobby en ze haakt zoveel dat ze het op markten en braderieën verkoopt. Ze kennen elkaar eigenlijk al hun hele leven. Ze speelden als kind al samen in de Smorenhoek in  Beek, waar ze nu nog wonen. Hun officiële trouwdatum is 24 juli 1970. Ze worden gefeliciteerd door hun kinderen en kleinkinderen, Patricia, Brigitte ,André, Brian , Tygo, Cindy,Marco, Femke en Jesse. Maar ook van deze kant van harte gefeliciteerd.

12 juli 2020

Kamperen in Ooij.

Deze vriendengroep met Ooijse en Leuthse jongeren zou dit weekend naar Albufeira in Portugal gaan. Maar helaas door corona kon dit niet door gaan. Dan maar een weekend in eigen dorp Ooij op een landgoed aan de Hezelstraat in Ooij.

12 juli 2020

Laatste Eucharistieviering in de H. Remigiuskerk te Leuth.

Pastoor Rudo Franken (l) en diaken Henk Nieuwenhuis

Zaterdagavond was de laatste Eucharistieviering in de H. Remigiuskerk te Leuth. De kerk wordt gesloten en alleen het voorste gedeelte is ingericht en blijft bestemd, als Mariakapel voor de vieringen. Deze “laatste viering” bestond uit twee delen, want i.v.m. het Coronagebeuren was de viering in twee delen gesplitst en minder groots dan gepland. ’s Middags om 16.00 uur was de eerste viering en om 19.00 uur de tweede.  Bij de eerste viering waren er ongeveer 60 belangstellenden in de kerk en ’s avonds ongeveer 40. Pastoor Rudo Franken en em. diaken Henk Nieuwenhuis waren de voorgangers. Deze laatste liet in in zijn toespraak de geschiedenis van de kerk passeren. Deze tekst is hieronder opgenomen.  Twee tenoren, Chung Ko en Paul Vink en organist  Cor van Wageningen zorgden voor  de muzikale omlijsting. Voor deze gelegenheid was de kerk nog voor een laatste schoongemaakt en feestelijk versierd. Achter in de kerk was een fototentoonstelling ingericht uit de 84-jarige historie van de Leuthse kerk. Zo was te zien dat het gebouw in de de oorlogswinter van 1944 en 1945 ernstig beschadigd raakte. De expositie achter in de kerk blijft staan tot eind juli. Alleen dinsdag 21 juli is hij gesloten. De kerk uit 1936 is verkocht aan de Nijmeegse vastgoedondernemer Ton Hendriks, die er appartementen in wil gaan vestigen. zie de foto’s deel 1;  deel 2.  zie het filmpje op BD1 van de middagviering.

11 juli 2020

Tonny Reijnen-van Wijck uit Ooij overleden

Tonny Reijnen-van Wijck

Ons bereikte het droevige bericht, dat vanmiddag, 11 juli, Tonny Reijnen-van Wijck is overleden. Ze was onlangs (28 juni) 90 jaar geworden. Vorig jaar juni vierde ze nog haar 60 jarig huwelijksjubileum met haar man Broer Reijnen. We wensen haar man Broer, de kinderen Han & Margaret, Stefan & Marja, Theo & Wilma, Gérard & Karin, Marie Antoinette & John, alsmede de kleinkinderen en achterkleinkinderen en verdere familie en vrienden heel veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies. De uitvaart is a.s. zaterdag 18 juli om 10.30 uur in de Hubertuskerk te Ooij, waarna de crematie in besloten kring zal plaatsvinden in crematorium Waalstede te Nijmegen.  Op donderdag 16 juli is daar gelegenheid om afscheid te nemen van 19.30 uur tot 20.15 uur.

10 juli 2020

Cdk Berends brengt werkbezoek aan Heumen en Berg en Dal

Pierre Hopman geeft een presentatie over zijn bedrijf aan de colleges van B&W van Malden en Berg en Dal.
De commissaris van de Koning van de Provincie Gelderland, John Berends, heeft vrijdag 10 juli een bezoek gebracht aan de gemeente Heumen en de gemeente Berg en Dal. Tijdens een bezoek aan HARM’s Hoeve in Malden , een voor het publiek gratis toegankelijke belevenisboerderij aan de Westerkanaaldijk, eigendom van Pierre en Jessica Hopman en Fenna Bruijsten, ging het gesprek vooral over de overgang naar duurzame energie en het belang van inwoners daarbij. Een gepassioneerde Pierre Hopmans gaf uitleg over zijn bedrijf.  Een van onze Millingse inwoners, Pim de Ridder,  die vooroploopt qua duurzaamheid, vertelde over zijn plan voor 6 ha zonnepanelen. En ook tijdens een bezoek aan het Nederlands Wijnbouwcentrum in Groesbeek ging het gesprek over de duurzame bedrijfsvoering. Wil je zelf verduurzamen: kijk dan op de website van de gemeente Berg en Dal en zoek op Loket Duurzaam Wonen Plus.
10 juli 2020

Brand bij de Refter in Ubbergen

Brand in appartement de Refter in Ubbergen

Een telefoonoplader welke kortsluiting heeft gemaakt was waarschijnlijk de oorzaak van een binnenbrand in het gebouw de Refter aan de Rijksstraatweg in Ubbergen. De bewoner had zijn telefoon aan de lading gelegd en was gaan douchen en bij terugkomst in zijn appartement bleek er brand te zijn.  Tientallen bewoners van de Refter moesten daarna voor de zekerheid hun woning uit. De bewoners kregen dat beginnende brandje zelf niet uit en belden de brandweer. Zowel de brandweer van Nijmegen als de vrijwillige brandweer van de post Beek kwamen ter plaatse. Die blusten de brand, maar evacueerden voor de zekerheid wel de aanwezige bewoners. Die moesten in de tuin wachten tot het weer veilig was om naar binnen te gaan. De smeulende lader zorgde voor een flinke rookontwikkeling. Een aantal van de bewoners ademden rook in en zijn nagekeken in de ambulance. Ze hoefden niet mee naar het ziekenhuis. Saillant detail was, dat op het ogenblik van de brand er in het gebouw juist een vergadering was over de brandveiligheid van het gebouw. Ook de deelnemers daaraan moesten het gebouw verlaten. 25 jaar geleden heeft een grote uitslaande brand een groot deel van de kapel van de Refter verwoest.  Gelukkig is dat toen allemaal weer hersteld. Intussen zijn er veel appartementen in het gebouw en is er een kunstgalerie. zie de foto’s