19 maart 2019

Fotolezing ‘Lang leve de lente’ in Bibliotheek Groesbeek

Geaderd Witje. Foto Helma Groenen

Ook zo’n zin in de lente? Kom dan zeker op woensdag 20 maart naar de fotolezing ‘Lang leve de lente’ van natuurfotograaf en bioloog Helma Groenen in Bibliotheek Groesbeek. Van 20.00 tot 21.30 uur laat zij haar mooiste lentefoto’s zien en vertelt hierbij enthousiast over het ontluiken van de natuur. Natuurfotograaf en bioloog Helma Groenen bracht de eerste 25 jaar van haar leven door aan de rand van het natuurreservaat ‘De Bruuk’ nabij Groesbeek. Tijdens deze lezing vertelt Helma aan de hand van haar foto’s over het losbarsten van de natuur in de lente. Ze sluit af met een vogelquiz met beeld en geluid om kennis te testen of op te doen. Haar lezing is onderdeel van de collegereeks ‘Universiteit van Groesbeek’, waarbij regionale experts aan het woord worden gelaten. Bibliotheekleden en studenten betalen €2,50, overige bezoekers kopen een kaartje voor €4,-. Kaarten zijn verkrijgbaar in de bibliotheek of via www.obgz.nl/uni-groesbeek. Koop op tijd je kaartje, want het aantal plaatsen is beperkt. Universiteit van Groesbeek: “Lang leve de lente”, door Helma Groenen Woensdag 20 maart; 20.00 tot 21.30 uur; Bibliotheek Groesbeek. Leden en studenten € 2,50 | overige bezoekers € 4,-

16 maart 2019

NLDoet op de Speulplek in Ooij

De “morgendeelnemers” van de Speulplek

De organisatie van de Speulplek in Ooij had zich aangemeld bij NLDoet, omdat de paden de Speulplek een opknapbeurt kunnen gebruiken. Naast het opknappen van de paden zijn ze deze dag aan de slag gegaan met onkruid wieden in de Vlindertuin. Dit gebeurde onder leiding van Marjon van Steen omdat zij alles weet over wat groeit en bloeit. Verder werden een aantal nieuwe eikjes geplant rond de “Arena” ter vervanging van de eikjes die het niet overleefd hebben, alsmede een hazelnoot en twee fruitstruiken. Ook de “wilgenhutten” werden hersteld. Al vroeg werden met deze werkzaamheden begonnen en ondanks het slechte weer kon de helft van de paden met gravidor belegd worden. Omdat er te weinig gravidor was, zal dit op een later tijdstip afgemaakt worden. De deelnemers waren aan het einde van de dag tevreden over het resultaat.

16 maart 2019

Onthulling foto Priemstraat Nijmegen

Een gerestaureerde ansichtkaart uit 1900 van de Nijmeegse Priemstraat werd zaterdagmiddag 16 maart aan een woning aan het einde of begin van deze straat in het centrum van Nijmegen “onthuld” door wethouder Bert Veldhuis. De initiatiefnemers hopen dat op meer plekken in de stad historische foto’s worden opgehangen om te laten zien hoe mooi Nijmegen vroeger was. Fotograaf Henk Braam uit Nijmegen heeft de ansichtkaart van de Priemstraat op verzoek van buurtbewoonster José van Essen gerestaureerd, ,,De kaart was van mijn man en het leek me een leuk idee om hem op te hangen in de straat.” Dat vond Braam ook een aardig idee. De plek leverde nog wat discussie op. De plek die Van Essen eerst aanwees, de gevel van een monumentaal pand, vond de gemeente Nijmegen niet goed. Uiteindelijk werd voor de antieke ansichtkaart een betere plek gevonden aan het einde van de Priemstraat.  Braam hoopt dat dit initiatief gaat zorgen voor meer historische foto’s in de stad. ,,Het zou mooi zijn als de oude stadsgezichten terugkomen. In de geschiedenis had Nijmegen prachtige panden en straten die verdwenen zijn.

15 maart 2019

Winnaars Nijmeegse sportprijzen!

De winnaars Nijmeegse sportprijzen.

Jemyma Betrian, AHOUD Nijmegen Devils, Enzo Kuworge, STJN (dames onder 18) en G-badmintongroep van BC Mariken zijn de winnaars van de Nijmeegse sportprijzen 2018. Nijmegenaren en een vakjury kozen samen uit 15 genomineerden de winnaars in de categorieën sporter van het jaar, sportploeg van het jaar, sporttalentprijs individueel, sporttalentprijs teams en sportinitiatiefprijs. Nijmegen heeft vele topsporters en sporttalenten. Ook in 2018 hebben zij mooie en bijzondere prestaties geleverd. Daarom reikt de gemeente jaarlijks sportprijzen uit in 5 categorieën. Iedereen kon zijn sporthelden nomineren. Uit die nominaties stelde een onafhankelijke vakjury 15 genomineerden vast. Stemmen van het publiek via internet bepaalden voor 50 procent de uitkomst, het oordeel van de jury bepaalde voor de overige helft wie de prijzen zouden winnen. 

Lees verder...
15 maart 2019

Oplevering werk Kastanjedal en uitreiking editie Mooi Gelderland.

Margot Ribberink en Annelies Visser met de kabouters

Vrijdagmorgen was wethouder Annelies Visser van de gemeente Berg en Dal aanwezig bij de oplevering van het project ‘Erosiebestrijding Kastanjedal’ op het landgoed Heerlijkheid Beek in Beek-Ubbergen. Dit landgoed is eigendom van Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK).

Het GLK heeft afgelopen najaar maatregelen getroffen in het populaire wandelgebied Kastanjedal, dat onderdeel is van de stuwwal in Beek-Ubbergen. De maatregelen moeten voorkomen dat hoosbuien nog langer schade veroorzaken door erosie van paden en verzanding van het kwetsbare bronnenbos. Zo is onder de bekende Kabouterboom een doorlatende keerwand geplaatst, die er voor zorgt dat het water wel doorstroomt maar dat de grond niet wegspoelt. Verloren stuwtjes zijn teruggebracht om de hydrologie te verbeteren en geleiden het water in het bos naar watervangers.

Meteoroloog Margot Ribberink verrichtte de opening en vertelde over de bijzondere natuur in de Heerlijkheid Beek en de bijzondere plant- en diersoorten die hier in en rond het natte gebied voorkomen. Margot zet zich met veel enthousiasme in voor klimaat, natuur en duurzaamheid. Als ambassadeur van Operatie Steenbreek Nijmegen stimuleert ze inwoners om versteende oppervlaktes in tuinen te vervangen door groen en andere waterdoorlatende materialen om wateroverlast bij hoosbuien te verminderen. Een onderwerp dat ook erg speelt in de gemeente Berg en Dal, bijvoorbeeld in Breedeweg.

Als openingshandeling werden in het natte gedeelte van het dal de plaggen van het zeldzame Goudveil teruggelegd. Dit bijzondere plantje, dat hier al jaren groeit in het schone ‘Beek’water was met het oog op de werkzaamheden uit voorzorg verwijderd. In de nabijheid van de beroemde Kabouterboom werd de speciale editie van het GLK Magazine Mooi Gelderland overhandigd door een groepje kaboutertjes. Deze feestelijke uitgave is omdat GLK in 2019 zich 90 jaar inzet voor het behoud van natuur, landgoederen en kastelen in onze provincie. zie de foto’s.

Lees verder...
13 maart 2019

Concert in Kleine Bartholomeuskerkje in Beek

Kleine Bartholomeuskerkje

De stichting Kleine Bartholomeuskerkje organiseert op zondag 24 maart om 16.00 uur een ondersteuningsconcert ten bate van het kerkje. In dit prachtige monument in het centrum van Beek zingt het koor “ZONDAGSKINDEREN “eigen interpretaties van overwegend Nederlandse liederen. Ruxandra Bogdan begeleidt het ensemble, dat bestaat uit Christiaan, Elise, Jan, Liesbeth, Monique, Nathalie, Ronald, Sanneke en Vera. Wij ontvangen u graag vanaf 15.30 uur met een kopje koffie of thee. In de pauze bieden we u een feestelijk glaasje aan. We vragen voor deze concertmiddag een bijdrage aan de deur van € 10 ter ondersteuning en instandhouding van het kerkje. U bent van harte welkom!

13 maart 2019

Knutselen en meedoen met Palmzondag voor Beek, Ooij en Leuth

Kapelaan Rudo Franken met palmpaasstok.

Over een paar weken is het Pasen (21 april). Een week eerder is het Palmpasen. Dan vieren we dat Jezus op een ezel Jeruzalem binnen reed. Mensen zwaaiden naar hem met palmtakken en wilden dat hij hun koning zou worden. Een paar dagen later zou men hem gevangen­nemen en zou hij sterven op het kruis. Maar met Pasen is hij weer levend geworden. Voor kinderen is Palmpasen een speciale dag. Want je mag je eigen palmpaasstok maken. En met je palmpaasstok mag je meelopen in de tocht op Palmzondag en een speciaal lied zingen. Op zaterdag 13 april 10.00-11.30 u gaan we op de pastorie in Ooij (Kerkdijk) zo’n palmpaasstok maken. We zullen dan ook dat speciale lied gaan leren. Aanmelden kan bij kapelaan Rudo Franken, rfrankenpr@hotmail.com / 06-46193591. Graag voor 10 april. Ook hulpouders zijn van harte welkom.

Op Palmzondag 14 april zullen we dan met de palmpaasstok in de tocht meetrekken en dit Palmpasen lied zingen. De viering is in de kerk van Ooij om 9.30 uur. Ook jij bent van harte welkom, Rudo Franken, kapelaan

13 maart 2019

Eerste coöperatieve zonnepanelenproject in Berg en Dal van start

Leden van energiecoöperatie Energierijck gaan vanaf nu gebruik maken van de energie van de zonnepanelen op zwembad De Lubert in Groesbeek. Deze zijn de afgelopen periode geplaatst. De gemeente heeft dit dak én het dak van de gemeentewerf beschikbaar gesteld. De opening werd verricht door de voorzitter van de energie coöperatie Energierijck, mevrouw Caroline de Greeff. Zij was trots dat het eerste dak klaar is namens de coöperatie. Namens de gemeente Berg en Dal waren de wethouders Visser en Verheul aanwezig. Foto gemeente Berg en Dal.

Lees verder...
13 maart 2019

Don Boscoprijs 2019

Don Boscoprijs voor Kulturhus Beek

Het Kulturhus Beek heeft met de activiteiten voor ouderen de vierde Don Boscoprijs gewonnen.  Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de SSBK, (Steunfonds Buurt en Klubhuiswerk)  Dit Steunfonds is voortgekomen uit de Nijmeegse  Stichting Don Bosco die zich na de tweede wereldoorlog vooral inzette voor de verwaarloosde jeugd evenals de naamgever Don Bosco het twee eeuwen geleden ook deed. Dankzij een erfenis kan het Steunfonds jaarlijks een bijdrage geven aan een aantal kleine  sociale projecten

Er waren behalve de winnaar nog twee genomineerde projecten, de Vroege Kermis van de OEV in Millingen en de Braderie Willemskwartier. Met veel enthousiasme presenteerde de projecten zich op 12 maart, in het gebouw OEV te Millingen aan de Rijn, voor elkaar en met name voor de onafhankelijke jury bestaande uit Hannie Kunst, oud wethouder  van de Gemeente Nijmegen, Anja Middelkoop uit Millingen, beeldend kunstenaar en organisator van tal van exposities en evenementen en Martin van Summeren, oud docent aan de HAN met veel kennis van sociaal cultureel werk. De jury was erg onder de indruk van het enthousiasme en de inzet van de vrijwilligers: Alle drie genomineerde projecten doen de goede dingen voor de juiste mensen.  Met weinig geld wordt heel veel bereikt. Duidelijk is dat het geld van de SSBK goed terecht komt. De winnaar, Kulturhus Beek, verbindt drie organisaties, de Zonnebloem, de KBO en het Kulturhus, De activiteiten zijn voor de hele gemeente Berg en Dal en ook daarbuiten. Er is een breed programma met keuzemogelijkheden. En het wordt uitgevoerd door vrijwilligers. Het was een geanimeerde avond waar de projecten en de andere aanwezigen ook van elkaar leerden. OEV werd door de voorzitter van de SSBK aan het einde van de avond hartelijk bedankt voor de geboden gastvrijheid. In mei kunnen weer nieuwe aanvragen bij de SSBK worden ingediend. Dit wordt onder meer  bekend gemaakt via de Rozet. zie de foto’s