23 juni 2024

Heropening vernieuwd Fletcher Hotel Erica.

Burgemeester Mark Slinkman met rechts naast hem Myrna Goosen.

Zaterdagmiddag 22 juni was de opening van het vernieuwde Fletcher Hotel Erica in Berg en Dal. Na een toespraak van Myrna Goosen, die de geschiedenis van het hotel vertelde en een korte toespraak door burgemeester Mark Slinkman van de gemeente Berg en Dal, mocht deze laatste het lint doorknippen, waarmee het vernieuwde hotel werd geopend. Daarna konden de bezoekers het hotel, inclusief het inpandige zwembad, bekijken. zie de foto’s 

Openingsspeech van Myrna Goosen.

 

Goedemiddag, namens de directie van Fletcher Hotels en natuurlijk alle medewerkers van dit prachtige nieuwe hotel heet ik u van harte welkom bij deze officiële opening van Fletcher Hotel Restaurant Erica.

Ik neem u even mee terug in een verre geschiedenis, want we staan eigenlijk op de fundamenten van een historisch gebouw.

In 1906 werd namelijk Villa Erica gebouwd en werd in de 20er jaren een hotel, dat vanaf 1935 werd gerund door de familie Van Vliet. U begrijpt, dat dat jaartal bijzonder is, want het was immers 5 jaar voor de 2e wereld oorlog.

Het hotel werd, toen in februari 44 Nijmegen werd gebombardeerd, een veilige haven voor iedereen wiens huis was platgebombardeerd.

Julia Van Vliet de dochter van de eigenaren was nog maar een 7 jarige meisje toen ze samen met haar vader duizenden parachutisten in de lucht zagen hangen. Operatie Market Garden was een feit met hevige grondgevechten als gevolg. Dit was allemaal te horen hier onder in de kelder en de angst was uiteraard gigantisch.

Zeker toen de deur openvloog en er gewapende soldaten hun inpectie deden. Het waren de bevrijders, op zoek naar Duitsers. Ze gingen weg, en even later vloog de deur weer open. Ditmaal was het de vijand op zoek naar Amerikanen. Ook zij verdwenen weer, waarna nogmaals de deur openvloog en daar waren de Amerikanen weer, alleen een flink aantal minder dan de eerste keer.

Als klein meisje van 7 hebben deze gebeurtenissen een blijvende herinnering in haar ziel gekerfd. Zij leeft nog, maar kon er helaas vanwege haar gezondheid niet bij zijn vandaag. Ik wens haar een goed herstel.

Inmiddels is Hotel Erica, en daarmee de hele keten Fletcher Hotels partner van de Liberation Route Europe. Dat is mede te danken aan de inzet van Marcel Hoogeboom. Altijd was altijd geinteresseerd in de oorlogsverhalen van zijn grootouders, zijn grootvader zat bij het verzet en hij vroeg zijn grootmoeder jarenlang haar verhaal te vertellen. Dat kon zij pas aan het einde van haar leven, maar daarbij beloofde hij haar ook haar verhaal van de verschrikkingen van de oorlog leven te houden.  

En die Marcel is jarenlang, van 2007 tot 2023 hotelmanager geweest van dit inmiddels prachtige hotel.

Dankzij hem is er nu een daadwerkelijke blijvende herinnering onder de Lindenboom hier voor het hotel. Ik raad u aan daar eens te gaan kijken en luisteren. Echt bijzonder. Juist hierdoor komen er jaarlijks duizenden herdenkingstoeristen naar deze omgeving.

Na de oorlog werd het hotel in alle glorie hersteld door de familie De Vliet die het in 2001 verkocht aan Amrath Hotels.

Op 1 februari 2007 werd dit hotel het 25e hotel van Fletcher Hotels.  

Het is een hotel geworden onder de vlag van Fletcher dat zeer geliefd is bij de gasten. Vanwege de bijzondere sfeer, de ligging en de gastvrijheid van de medewerkers.

Op 1 maart dit jaar werd gestart met de verbouwing.

Nu heb ik al diverse verbouwingen mogen aanschouwen in onze hotels en dat is een hele operatie kan ik u zeggen.

Er wordt het uiterste gevergd van iedereen die daarbij betrokken is.

Ik wil graag een paar bedrijven noemen die dit staaltje perfectie hebben weten te realiseren:

De ontwerpen zijn van INRIS. Ultra Bath heeft de badkamers voor haar rekening genomen

De kamers zijn getransformeerd door Scott Multidiensten en het zwembad door Teerenstra.

Maar ik wil ook dank zeggen tegen alle hotelmedewerkers voor hun souplesse, want iedere verandering vraagt om lenigheid als het gaat om inzet en medewerking.

Een oud nieuw hotel dus, dat nu klaar is voor weer een prachtige toekomst en geschikt is voor een heerlijk kort of lang verblijf, maar ook voor passanten die even in het nieuwe restaurant een kopje koffie willen drinken, lunchen of dineren. Want wat een fijne sfeer heeft het gekregen.

Bruiloften, spirituele beurzen, concerten, vergaderen het kan hier allemaal, net zoals voorheen en wij zullen er alles aan doen om het verblijf te laten slagen.

Fletcher Hotel Erica is nu 1  van de vele mooie parels geworden van de ruim 110 hotels van Fletcher. En ook dit hotel ligt, net zoals al onze andere hotels, op een prachtige plek waar je zo de natuur inloopt.

U kunt uiteraard rustig rondlopen om al het nieuwe te bekijken en ik nodig u nu uit om het glas te heffen en te proosten op een mooie nieuwe toekomst waarbij iedere gast zich welkom voelt.

Fletcher Hotel Erica, ik wens dat je een veilige haven bent voor iedereen die hier binnenkomt en dat tevredenheid en gezelligheid binnen jouw muren vanzelfsprekend zullen zijn.