16 juni 2024

Herdenking Oekraïne in Groesbeek

De Oekraïense gewonde militair Troian  Prokopiuk doet zijn verhaal.

Op zaterdag 15 juni 2024 was er om 15:00 uur een bijeenkomst bij het evacuatiemonument aan de Mooksebaan in Groesbeek. De gemeenteraad van Berg en Dal, het hoogste orgaan in de gemeente, stond die middag samen met inwoners en Oekraïense vluchtelingen stil bij de gebeurtenissen in Oekraïne. Dit was de derde bijeenkomst voor Oekraïne. Tijdens de bijeenkomst werden er toespraken gehouden door onder andere burgemeester Mark Slinkman en de plaatsvervangend  Ambassadeur van Oekraïne, Anatolii Solovei. Ook Troian  Prokopiuk, een in Nederland verblijvende gewonde militair uit Oekraïne, die beide handen verloor (hij heeft nog een vinger) in de oorlog en nu met zijn gezin op Dekkerswald woont, terwijl hij in het Radboud Ziekenhuis behandeld wordt, deed zijn verhaal. ( Hij is medisch evacuee) Namens de Duitse gemeente Kranenburg was burgemeester Ferdi Böhmer aanwezig. Na de toespraken werden er bloemstukken gelegd door diverse instanties, maar ook door diverse Oekraïense vluchtelingen die hier in de omgeving verblijven. Het Oekraïense volkslied werd gespeeld en er werden twee minuten stilte gehouden. Raadsleden Florian Gödderz en Remco Hammer leidden de ceremonie. Aansluitend gingen de raad, het  college van B&W en de Oekraïense vluchtelingen naar het Vrijheidsmuseum voor een maaltijd. zie de foto’s deel 1; deel 2