5 mei 2023

Veteranen en RCMP Pipes, Drums and Dancers bij het Vrijheidsmuseum in Groesbeek

De RCMP band samen met de bijna 100 jarige Nick Janicki

Donderdagmorgen 4 mei zijn een groep Engelse veteranen alsmed een Canadese veteraan (Nick Janicki) aangekomen bij het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Ze werden vervoerd in 15 Londense taxi’s (allemaal zwart en een wit) Al 75 jaar lang rijden Britse taxichauffeurs van de Taxi Charity for Military Veterans oude soldaten rond naar uitstapjes in Engeland en herdenkingen door heel Europa. De passagiers worden ouder, de karavanen korter. Maar de waardering blijft. Bij hun aankomst speelde en danste buiten de Royal Canadian Mounted Police Band and Dancer. Net als de veteranen trokken deze muzikanten deze dagen ook door het land om daar optredens te verzorgen. In Groesbeek speelden ze nog het “Happy Birthday” voor de Canadese veteraan Nick Janicki, die op zondag 7 mei 100 jaar hoopt te worden. En ze gingen gezamenlijk op de foto. Zie de foto’s deel 1;  deel 2; deel 3.    

Op donderdag 4 mei bezocht de 99-jarige Canadese veteraan Nick Janicki, het graf van zijn broer David Janicki op de Canadese Oorlogsbegraafplaats in Groesbeek.
Samen met zijn zoon bracht hij een bloemengroet aan zijn broer. Nick vertelde dat hij ‘s morgens de plek had bezocht waar zijn broer op 9 februari 1945 is gesneuveld: bij de Thornsche Molen in Persingen en nu kan hij het afsluiten zei hij.
Nick heeft zelf mee Deventer bevrijdt, waar hij later die dag nog een plaquette mocht onthullen.
Het levensverhaal van David Janicki vindt u hier: https://www.facestograves.nl/…/JANICKI%20David-OTS-bio…