30 april 2023

The Faces of Groesbeek geopend.

De Canadese ambassadeur Lisa Hefland spreekt de aanwezigen toe.

Zaterdagmiddag was de ceremonie ter gelegenheid van de opening van de “fototentoonstelling” van de “Faces of Groesbeek” op de Canadese erebegraafplaats in Groesbeek. De vrijdag er voor hadden ongeveer 25 vrijwilligers bijna 1700 foto’s geplaatst van de 2618 in WWII omgekomen Canadese militairen, die daar begraven liggen. Toch ontbreken er nog steeds foto’s van militairen, maar dit was de tweede keer dat er foto’s geplaatst werden. Ruim 300 meer dan in het eerste jaar.  Faces to Graves kon deze zaterdag voor het eerst groot uitpakken met publiek én diverse bezoekende nabestaanden en hoogwaardigheidsbekleders uit Canada erbij. Aanwezig was ook de Canadese ambassadeur Lisa Helfand op de begraafplaats. Zij sprak de bezoekers toe, evenals loco burgemeester Erik Weijers. Muzikale medewerking werd verleend door Kerstin Jansen en Ilka Kropman met Peter Rutten op Keyboard. Henk Hubbers blies de trompet met o.a. de Last Post.  Sjoerd van Leersum en Edwin Snoek van de City of Apeldoorn Pipes and Drums  waren aanwezig met hun pipes.  De Beekse scouts plaatsten de laatste foto’s bij de graven. De ceremonie werd geleid door kolonel Ton Linssen. De stichting Faces to Graves hoopt in de toekomst nog meer foto’s te vinden. Vrijwilligers van de stichting zoeken namelijk onverminderd voor naar foto’s en verhalen achter de gesneuvelden op de Groesbeekse begraafplaats. Op de site van de Stichting staan inmiddels 750 levensverhalen. Onbekende soldaat. Op de begraafplaats liggen 2618 gesneuvelde militairen. Twintig van hen zijn als onbekende soldaat begraven. Faces to Graves heeft inmiddels zo’n 1700 foto’s achterhaald. Daarnaast speurde de stichting 250 foto’s op van militairen – niet alleen Canadees maar uit het hele Verenigde Koninkrijk – die op het vermistenmonument staan. Dat zijn er 1018.  De foto’s zijn er tot en met 21 mei. Op de meeste dagen zijn tussen tien en vier uur vrijwilligers aanwezig om informatie te geven. Tijdens het laatste weekend (20-21 mei 2023) van de fototentoonstelling organiseert de Commonwealth War Graves Commission een “War Graves Weekend” op de Canadese erebegraafplaats met als thema “Discover, Learn, Remember”, waarbij een ieder welkom is. Zie de foto’s deel 1;  deel 2.