29 april 2023

Beeld van Gerard Philips op transport over de Waal.

Het beeld van Gerard Philips passeert de Waalkade.

Het grote beeld van Gerard Philips, de grondlegger van het concern Philips is zaterdagmorgen op transport gegaan van Millingen aan de Rijn naar Zaltbommel, de geboorteplaats van Gerard Philips. Van daaruit gaat het op transport naar Eindhoven. Philips wil met het beeld zijn grondlegger eren. Het beeld is in Millingen aan de Rijn op de werf gebouwd door Andreas Hetfeld, de kunstenaar die ook het “Gezicht van Nijmegen” gemaakt heeft. Al vroeg in de ochtend werd het beeld op een ponton geplaatst en over de Waal, waar langs de route vele mensen stonden te kijken, naar Nijmegen vervoerd, waar het even aan de Waalkade heeft gelegen. Daarna ging het verder. Wie het kunstwerk zaterdag voorbij zag komen, kon het haast niet missen: het is een kolossale buste van 7 meter hoog en 8 meter breed, opgebouwd uit 500 ringen van cortenstaal. Bijna 5000 stalen stroken, opgebouwd in 502 horizontale ringen en een gewicht van 23.000 kilo. Met het beeld verwijst Hetfeld naar innovatie en wetenschap, passend bij elektronicaconcern Philips, de opdrachtgever van het kunstwerk. zie de foto’s (komen nog) zie de film op BD1…. zie de foto’s op BD1