28 april 2023

Fotoproject The Faces of Groesbeek

Vrijwilligers waren de hele dag druk om de foto’s bij ongeveer 200 graven te plaatsen.

Van 29 april tot 21 mei is op de Canadese Oorlogsbegraafplaats in Groesbeek het fotoproject The Faces of Groesbeek te zien. Dit is mogelijk gemaakt door Faces to Graves. De verhalen van de gesneuvelde soldaten zijn te lezen in het digitaal monument op www.facestograves.nl.De stichting Faces to Graves geeft elke soldaat die begraven ligt op de Canadese begraafplaats in Groesbeek letterlijk en figuurlijk een gezicht. Het verhaal van ieder van hen wordt door vrijwilligers uitgezocht en opgeschreven. De Canadese families voelen zich erg betrokken. Vrijdag waren ongeveer 25 vrijwilligers van de Faces of Graves druk doende om bij ongeveer 2000 graven de staanders en de foto’s te plaatsen. Zaterdag 29 april is om 14.00 uur de officiële opening van het project. zie de foto’s.

CANADESE BEVRIJDERS IN DE SPOTLIGHTS, ALS EERBETOON AAN HEN DIE NOOIT MEER THUIS KWAMEN.

Op de Canadese Oorlogsbegraafplaats in Groesbeek liggen 2619 militairen begraven, onder hen vele jonge Canadezen aan wiens leven zo abrupt een einde kwam. Om hen eer te betonen vindt van 29 april tot en met 21 mei 2023 het evenement The Faces of Groesbeek plaats op de begraafplaats. Alle beschikbare foto’s (ruim 1700) worden op standaards bij de graven geplaatst, waardoor deze jongemannen letterlijk een gezicht krijgen.

Op 29 april om 14.00 uur zal de openingsceremonie worden gehouden voor genodigden en overige belangstellenden.

De foto’s blijven tot en met 21 mei 2023 bij de graven staan. De begraafplaats is dagelijks geopend voor bezoekers. Vrijwilligers van de stichting Faces to Graves zullen aanwezig zijn tussen 10:00 en 16:00 uur om informatie te geven over de begraafplaats en de mannen die daar begraven liggen.

Ook aan de jeugd is gedacht, voor hen is er ook informatie beschikbaar en allerlei opdrachtjes die ze kunnen uitvoeren. Op woensdagmiddag 17 mei wordt er een kindercollege gegeven, aanmelding hiervoor via bibliotheek Groesbeek:

In het laatste weekend 20 en 21 mei 2023 organiseert de Commonwealth War Graves Commission het War Graves Weekend met als thema “Discover, Learn, Remember”.

‘Faces to Graves’ is een non-profit organisatie, opgericht in 2015 en gevestigd in Groesbeek. Het doel is om een ​​beeld te schetsen van alle soldaten op de Canadese Oorlogsbegraafplaats door hun levensverhalen samen te stellen, bij voorkeur met een foto en eventueel met herinneringen van familie, een brief of ander aandenken. Dit werk wordt gedaan door de vrijwilligers van Faces to Graves die hier vele uren van hun vrije tijd aan besteden. De levensverhalen worden voor het grote publiek beschikbaar gesteld op de website www.facestograves.nl in een Digitaal Monument als eerbetoon aan de Canadese soldaten die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Op deze website staat ook meer informatie over de Faces to Graves-organisatie, b.v. hoe vrijwilliger te worden, hoe (financiële) steun te geven en nieuwe informatie over soldaten door te geven.

Voor meer informatie:
Stichting Faces to Graves: info@facestograves.nl of bezoek de website: www.facestograves.nl

Faces to Graves kan de fototentoonstelling “The Faces Groesbeek” organiseren dankzij de volgende sponsoren:

*The gardeners of the Groesbeek Canadian War Cemetery
*The Commonwealth War Graves Commission
*Regioprogramma Vrijheid regio Nijmegen 2022-2023
*Gemeente Berg en Dal
*DHD Drukkerij Groesbeek
*Pieter Molenaar Aluminiumbearbeitung
*Blubase
*Berkleba Nederland B.V. – Industriële lijnen
*Klokgroep
*De Haas verhuur
*AH Groesbeek
*Restaurant Mondani – Canadian Cooking
*Scouting Beek