2 april 2023

1 aprilgrap van de gemeente Berg en Dal

Wethouder Ria Barber met Maurice Niesten.

De gemeente Berg en Dal schenkt de ongebruikte spoorlijn in Groesbeek aan de Maaslijn tussen Nijmegen en Roermond. Uit studies naar de spoorlijn naar Kleve blijkt dat op dat traject voorlopig geen trein meer gaat rijden. Het college van burgemeester en wethouders wil daarom de spooronderdelen inzetten op een traject dat wel potentie heeft. Maar dat bleek een 1 aprilgrap van de gemeente Berg en Dal te zijn. Inwoners van de gemeente waren uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de overhandiging van een stuk spoorrails aan een vertegenwoordiger van de Maaslijn. Maar kennelijk had iedereen de grap door, want er kwam niemand opdagen en stond wethouder Ria Barber er alleen voor, samen met raadslid Florian Gödderz en communicatie medewerker Erik van Gelderen. Deze laatste had voor iedereen een zakje snoepkikkers van Haribo met een kaartje “1 april, Kikker in je bil” mee genomen. Wel kwam Maurice Niesten van de de VIEV: Vereniging voor Innovatief Euregionaal (rail)Vervoer. Hij overhandigde de wethouder een EU vlaggetje en maakte tevens bekend, dat zijn vereniging zich met ingang van 1 april had opgeheven. De vereniging maakte zich jarenlang sterk voor de Keizerlijn: het slapende spoortje Nijmegen-Kleef. Daar moeten weer treinen over gaan rijden, zo vond men. De 1 aprilgrap viel tijdens deze regenachtige zaterdag dus in letterlijk en figuurlijk in het water.