28 maart 2023

Tentoonstelling Kalorama 100 jaar.

Van 7 april tot 27 mei is bij Kalorama aan de Nieuwe Holleweg 12 in Beek de tentoonstelling ‘Kalorama 100 jaar jong’ te zien. Bezoekers zijn vanaf 8 april dagelijks van harte welkom tussen 10.00 en 19.00 uur. De toegang is gratis. De getoonde foto’s en voorwerpen nemen de bezoeker mee naar de zorg en het wonen bij Kalorama toen, nu én in de toekomst. De tentoonstelling vertelt het verhaal van álle vijf de locaties van Kalorama. Lees hieronder verder

 

Een Rooms-Katholiek herstellingsoord

Het waren de broeders van St. Joannes de Deo die hier op de stuwwal in Beek een sanatorium vestigden. Een Rooms-Katholiek herstellingsoord voor mannen en jongens met tuberculose. Patiënten kregen een wandel- en/of werkkuur voorgeschreven. In 1953 werd besloten tot een grondige verbouwing van het sanatorium, aangezien de voorzieningen gedateerd waren en de lighallen tijdens de Tweede Wereldoorlog waren beschadigd.

Omdat tuberculose als volksziekte verdween, werd het sanatorium eind jaren vijftig overbodig. De broeders overwogen toen om Kalorama te verkopen, maar zagen hiervan af toen ze in 1958 de kans kregen hier een verpleeghuis te vestigen. In 1971 opende Prinses Margriet het huidige hoofdgebouw. Dit gebouw maakt binnenkort plaats voor nieuwbouw, waar momenteel hard aan gewerkt wordt.

Meerdere locaties

Inmiddels heeft Kalorama meerdere locaties in Beek en Nijmegen en is uitgegroeid tot een moderne zorgorganisatie die zorg biedt aan mensen met doofblindheid. Verder is er ruimte voor revalidatie, beademing en comazorg. Ook biedt men zorg voor mensen met dementie, somatiek en hospicezorg.

100 jaar jong

De titel van de tentoonstelling is Kalorama 100 jaar jong. “Want zo voelen we ons”, zo zegt men bij Kalorama. “Kalorama bestaat dan weliswaar een eeuw en kent een lange geschiedenis die in de tentoonstelling aan bod komt. Maar we leggen ook graag de nadruk op 100 jaar jong. Kalorama is volop aan het ontwikkelen en vernieuwen. Sterker nog door onze nieuwbouw en verbouwingen zijn we meer dan ooit klaar voor de toekomst”.

Bijzonder veel mooie dingen

De tentoonstelling is samengesteld door Frank van de Vorst. “Ik werk al 39 jaar bij Kalorama en ken vele ins en outs”, aldus Frank. ” Tijdens de voorbereidingen ben ik bijzonder veel mooie dingen tegengekomen. Zoals authentieke glas- in-lood ramen, een vergulde monstrans van de Broeders van Johannes de Deo, foto’s uit de oorlogsperiode en allerlei attributen uit de zorg. En ik heb verrassend leuke anekdotes gehoord van onder meer de zoon van dokter Van Hasselt die in de beginjaren als arts bij Kalorama werkte. De tentoonstelling is een interessante verzameling geworden voor iedereen die geïnteresseerd is in de zorg in het algemeen en in Kalorama in het bijzonder.”

Feestelijke opening

Op vrijdag 7 april wordt om 15.00 uur de tentoonstelling feestelijk geopend door Jos Weijs. Hij zal een foto onthullen waar hij zelf nog opstaat, van ergens rond 1970. Jos woont al meer dan 40 jaar in het centrum voor doofblinden en kent Kalorama daarom als geen ander.