22 maart 2023

Daltonschool in Kekerdom

Schooldirecteur Tom Erinkveld (links) ontvangt van NDV-bestuurslid Hans Wolthuis de Dalton-licentie en bijbehorend muurbordje

Met een certificaat en muurbordje werd het op woensdag 15 maart officieel: basisschool Sint Laurentius in Kekerdom is een Daltonschool. Het is daarmee de eerste en enige school in de polder met dit type onderwijs. ‘Kenmerkend voor Daltononderwijs is de grote aandacht voor verantwoordelijkheid, zelfstandigheid, samenwerken, effectiviteit en reflectie’, legt schooldirecteur Tom Erinkveld uit. ‘De kinderen krijgen natuurlijk in de basis goede instructies en hulp van de leerkrachten, maar ze plannen bijvoorbeeld zelf hun eigen werk in, kiezen daarvoor telkens de beste werkplek en ze leren samenwerken met kinderen van alle groepen en dus leeftijden. Ze stellen hun eigen doelen, kijken samen met ons hoe dat gaat en komen zelf tot verbetering. Het klassieke ‘stilzit’-onderwijs past hier bijvoorbeeld niet bij.’ Feest met circus. Een officiële Daltonschool word je niet zomaar. Daar is de licentie van de Nederlandse Dalton Vereniging (NDV) voor nodig. Na twee jaar plannen maken, voorbereiden en veranderen, ontving de Kekerdomse school die officieel op woensdag 15 maart, op de landelijke Daltondag. Om het te vieren had de school een circusdag georganiseerd, met spectaculaire optredens van de kinderen. Hans Wolthuis van de landelijke NDV: ‘Het was een mooie circusdag. En voor mij was het een eer om de licentie en het bordje te mogen uitreiken. De school heeft een fantastisch vernieuwend team dat in heel korte tijd een modern onderwijsconcept heeft neergezet. Ik ben daar diep van onder de indruk. Basisschool Sint Laurentius is een inspirerend voorbeeld voor andere scholen en ik ben er trots op dat de school zich nu ‘Dalton’ mag noemen.’